Donald Trump: SUA vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor din Uniunea Europeană

  • 09 Aprilie 2019 15:32
Donald Trump: SUA vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor din Uniunea Europeană

Șeful statului american, Donald Trump, a anunțat marți că SUA vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor provenite din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Informația vine după ce, luni seara, pe 8 aprilie, biroul lui Robert Lighthizer, reprezentantul Special pentru Comerț (USTR) al președintelui american, a publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenții legale acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse se află atât aeronave comerciale sau subansamble ale acestora, cât și produse lactate și vinuri.

'Organizația Mondială a Comerțului a constatat că subvențiile UE acordate Airbus au afectat negativ Statele Unite, care acum vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor din Uniunea Europeană. În domeniul comerțului, UE a profitat mulți ani de SUA. Se va opri curând!', a scris Trump, pe Twitter.

Marți, Airbus a anunțat că nu vede nicio bază legală pentru o eventuală decizie a SUA de a impune sancțiuni comerciale pentru o listă de produse din Uniunea Europeană, inclusiv pentru avioanele Airbus.

'Nu vedem nicio bază legală pentru acest lucru. Airbus a luat măsurile necesare pentru a se conforma cerințelor care vizează subvențiile Airbus', a declarat purtătorul de cuvânt de la Airbus, Rainer Ohler. 

Acesta a apreciat drept exagerată suma de 11 miliarde de dolari care, potrivit autorităților americane, reprezintă valoarea pagubelor provocate de subvențiile acordate Airbus de UE. 

'Suma este exagerată și în orice caz va fi stabilită de Organizația Mondială a Comerțului, nu de SUA', a spus Ohler.

În paralel, o sursă din interiorul Comisiei Europene a declarat, pentru Reuters, că Uniunea Europeană pregătește posibile măsuri retaliatorii față de subvențiile acordate constructorului american Boeing. 

Uniunea Europeană și SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenționarea producătorilor de avioane Airbus și Boeing. Organizația Mondială a Comerțului a decis că ambele părți au acordat subvenții în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piață și le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenții, în caz contrar urmând să le sancționeze. 

Șeful statului american - Donald Trump - și președintele Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker - au anunțat în iulie un acord privind relațiile comerciale dintre SUA și UE. Acordul prevede o creștere a achizițiilor europene de soia și de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău