Donald Trump intenționează să semneze mai multe grațieri, dar nu și pentru sine (sursă Reuters)

  • 18 Ianuarie 2021 12:32
Donald Trump intenționează să semneze mai multe grațieri, dar nu și pentru sine (sursă Reuters)

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, nu intenționează în acest moment să semneze o grațiere pentru el însuși, deși pregătește pentru marți o listă cu peste 100 de astfel de acte, a declarat agenției Reuters o sursă informată despre demersul respectiv, transmite Agerpres.

Consilieri ai Casei Albe au afirmat că Trump a dezbătut în privat cu asistenții săi oportunitatea unei măsuri extraordinare - propria grațiere. Unii oficiali din administrație l-au avertizat însă pe președinte că o grațiere semnată chiar de el l-ar face să pară vinovat.

Unii specialiști au argumentat că auto-grațierea este constituțională, deoarece atribuția de grațiere este formulată extrem de permisiv în Constituție. Texte istorice arată clar că fondatorii Statelor Unite au discutat în secolul al XVIII-lea despre auto-grațiere, dar au decis în cele din urmă să nu includă în textul fundamental o limitare explicită.

Trump a fost inculpat săptămâna trecută de Camera Reprezentanților, controlată de Partidul Democrat, sub acuzația de incitare la ocuparea de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie. Procesul va avea loc în Senat, iar dacă Trump va fi condamnat, ar putea fi descalificat pentru a candida din nou la președinție în 2024.

Sursa agenției Reuters a susținut, sub rezerva anonimatului, că Trump nu se va grația pe sine și nu va semna nici grațieri preventive pentru membri ai familiei - un alt subiect discutat cu consilierii. Aflat la sfârșitul mandatului, liderul de la Casa Albă a semnat deja luna trecută două seturi de grațieri și s-a întâlnit duminică cu consilierii pentru a finaliza încă o listă, cu peste 100 de nume, pentru care pedepsele vor fi anulate sau comutate.

CNN a transmis că unul din cei care vor fi probabil grațiați este medicul oculist Salomon Melgen, închis pentru zeci de infracțiuni de fraude în domeniul asistenței medicale.

Potrivit unor surse neprecizate, Trump urmează să semneze ultima listă de grațieri marți și să plece miercuri în Florida, la clubul său de golf Mar-a-Lago din Palm Beach, fără a asista la ceremonia depunerii jurământului de către succesorul său la președinție, democratul Joe Biden. Oficial, mandatul prezidențial al lui Trump se încheie miercuri la amiază.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău