Donald Trump intenționează să reducă și mai mult numărul de refugiați primiți în SUA

  • 01 Octombrie 2020 11:45
Donald Trump intenționează să reducă și mai mult numărul de refugiați primiți în SUA

Guvernul american a anunțat miercuri că în anul fiscal 2021 vor primi drept de reședință în Statele Unite doar 15.000 de refugiați, transmite Reuters. Agenția observă că obiectivul reprezintă un nou minim istoric în programul modern pentru refugiați.

Departamentul de Stat a comunicat că propunerea reflectă prioritatea acordată de administrația condusă de președintele Donald Trump 'siguranței și bunăstării americanilor, în special având în vedere pandemia de COVID-19 aflată în curs'.

Limita fusese stabilită anul trecut la 18.000 de refugiați, însă practic au fost primiți doar aproximativ jumătate, deoarece verificările mai riguroase și coronavirusul au încetinit ritmul sosirilor.

De obicei, președintele SUA stabilește cota anuală de refugiați la începutul fiecărui an fiscal. Conform legislației americane, el trebuie să consulte Congresul înaintea deciziei definitive, însă Casa Albă are ultimul cuvânt. Propunerea include cote defalcate pentru refugiații care se tem de persecuții religioase, pentru cei din Irak care au ajutat Statele Unite, respectiv pentru cei din Salvador, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Cuba și Venezuela.

Fostul vicepreședinte Joe Biden, contracandidatul lui Trump la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, a promis că dacă va fi ales va primi anual 125.000 de refugiați, însă nu a precizat cât de rapid va crește cota respectivă.

 

Militanții pentru drepturile refugiaților apreciază că va dura câțiva ani până se vor putea elimina efectele reducerilor din mandatul lui Trump.

Krish Vignarajah, șeful Serviciului Luteran pentru Imigrație și Refugiați, care sprijină stabilirea celor sosiți recent în Statele Unite, a afirmat miercuri, într-un mesaj în rețeaua Twitter, că reducerile reprezintă 'o abdicare totală de la datoria noastră morală și de la toate valorile noastre ca națiune'.

Zeci de mii de refugiați așteaptă în prezent finalizarea procedurilor de primire în SUA. Cererile unora dintre ei se află într-o fază avansată de aprobare și verificare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău