Donald Trump anunță că va construi arsenalul nuclear al SUA în contextul retragerii din INF

  • 23 Octombrie 2018 09:31
Donald Trump anunță că va construi arsenalul nuclear al SUA în contextul retragerii din INF

Președintele american Donald Trump a afirmat că va construi arsenalul nuclear al țării, în contextul în care și-a reiterat intenția de a se retrage din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) semnat cu Rusia în timpul Războiului Rece, relatează dpa.

Moscova "nu a respectat spiritul acelui acord", a spus Trump, la Washington, înainte de a participa la un eveniment de campanie în Texas.

Rusia susține însă că rămâne atașată acordului privind forțele nucleare intermediare și afirmă că decizia președintelui american "va face lumea mai periculoasă". "Retragerea SUA din acest Tratat forțează Rusia să ia măsuri pentru a-și garanta securitatea, a declarat ieri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage unilateral din acordul semnat în 1987 de către președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, și conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov.

Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acțiune variind între 500 și 5.000 de km, a pus capăt crizei declanșate în anii 1980 prin desfășurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău