Donald Trump: Ancheta privind ingerința rusă, ''total discreditată''

  • 15 Iunie 2018 19:15
Donald Trump: Ancheta privind ingerința rusă, ''total discreditată''

Ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la o posibilă complicitate între Rusia și echipa de campanie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016 ''este total discreditată'', a afirmat președintele american vineri dimineața, potrivit AFP.

''Problema cu ancheta lui Mueller este că toată lumea are conflicte de interese'', a declarat președintele american în fața jurnaliștilor pe peluza de la Casa Albă, adăugând că el vede această anchetă ca fiind 'total discreditată'.

''Vestea bună este că eu nu am făcut nimic rău, nu a existat nicio complicitate, niciun fel de obstrucționare a justiției'', a afirmat el.

Președintele american a reacționat, între altele, la apariția joi a unui raport cu privire la ancheta ex-directorului FBI, James Comey, în 2016, care a concluzionat că acesta din urmă a fost ''insubordonat'', dar imparțial.

Demiterea lui Comey de către Donald Trump a dus la numirea unui procuror special, Robert Mueller, pentru a stabili îndeosebi dacă această decizie prezidențială constituie sau nu o obstrucționare a justiției.

Potrivit președintelui american, eventualele abuzuri comise de Comey și echipa sa subminează credibilitatea anchetei privind presupusa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.

În același timp, președintele american a declarat vineri că a ''rezolvat în mare măsură'' problema nucleară nord-coreeană, asigurând că a stabilit o linie directă de comunicare cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, cu care împărtășește o 'bună alchimie'.

''Am rezolvat această problemă, această problemă este în mare măsură rezolvată'', a insistat el în aceeași conferință de presă, referindu-se la programul nuclear al Coreei de Nord. ''I-am dat un număr direct, la care poate să mă sune dacă întâmpină vreo dificultate și eu îl pot suna, suntem în contact. Este un lucru bun'', a adăugat Donald Trump.

Președintele american a spus că s-ar putea să-i telefoneze lui Kim Jong Un duminică, informează Reuters. ''Voi suna de fapt în Coreea de Nord'', a spus Trump, întrebat într-un interviu pentru Fox News despre ce va face de Ziua Tatălui, sărbătorită duminică în SUA.

După criticile din ultimele zile, Donald Trump a declarat că întâlnirea sa istorică cu Kim Jong Un, la 12 iunie, permite punerea în aplicare a unui ''proces foarte puternic de verificare'' a dezafectării arsenalului nuclear nord-coreean.

Întrebat de o jurnalistă despre încălcările drepturilor omului în Coreea de Nord, Donald Trump a răspuns: ''Nu vreau să văd ca o armă nucleară să vă distrugă sau să vă distrugă familia''.

''Când am sosit, oamenii au crezut probabil că vom merge la război împotriva Coreei de Nord'', a subliniat el. Ei credeau că 'Trump a venit și va începe să lanseze bombe peste tot. Dar este de fapt contrariul. (...) Construim o armată atât de puternică încât nimeni nu ne va face probleme, dar știți ceva, eu nu vreau să o folosesc niciodată!', a afirmat Donald Trump.

''Ne-am întâlnit, ne-am înțeles. Ne-a dat multe'', a menționat liderul de la Casa Albă, referindu-se la Kim Jong Un.

''Avem de acum o relație bună cu Coreea de Nord'', a spus de mai multe ori președintele american într-un lung interviu pentru canalul Fox News, urmat de o conferință de presă pe peluza Casei Albe.

Întrebat de un ziarist dacă ''suntem aproape să-l vedem pe Kim Jong Un la Casa Albă'', Donald Trump a răspuns: ''Se poate întâmpla, da'', după care a adoptat un ton semiglumeț: ''El este un lider forte. Nu lasă pe nimeni să gândească altfel. Vorbește și poporul său ia poziție de drepți. Aș vrea ca poporul meu să facă același lucru''. Mai târziu, Trump a spus că a glumit. ''Nu înțelegeți sarcasmul?!'', s-a arătat el indignat. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău