Donald Trump, achitat și după cel de-al doilea proces al său în Senat

  • 14 Februarie 2021 09:10
Donald Trump, achitat și după cel de-al doilea proces al său în Senat

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, dar, ca și în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat grație votului senatorilor republicani, scrie DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Senatul a votat sâmbătă, cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi „pentru”.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare redactat de Camera Reprezentanților. Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui. Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

Doar șapte senatori republicani s-au alăturat democraților votând în favoarea condamnării fostului președinte. Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump și în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey și Lisa Murkowski.

Senatul american numără 50 de republicani și 50 de democrați, raportul de forțe fiind înclinat, în cazul egalității, de votul vicepreședintei Kamala Harris (democrată), care este și președinte al Senatului. 

În cazul procedurii de impeachment, majoritatea necesară este însă de două treimi din voturi.

Deși numai șapte republicani au votat împotriva lui Donald Trump, toată această saga politică ce a început în noiembrie prin contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale și care a culminat cu evenimentele de la Capitoliu, lasă un gust amar pentru mulți politicieni de carieră ai acestui partid.

Republicanul Mitch McConnell, reacție dură după vot la adresa lui Donald Trump 

Influentul lider al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, întruchipează perfect această dificultate de conviețuire a republicanilor cu Donald Trump.

Susținător al lui Donald Trump în timpul celor patru ani ai președinției sale, el nu s-a alăturat celor șapte colegi ai săi care au votat pentru condamnarea fostului președinte. Asta, pentru că din punctul său de vedere, Senatul nu avea competență în această procedură, întrucât magnatul imobiliarelor nu mai este în funcție.

„Nu există nicio îndoială că președintele Trump este, practic și moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi” de 6 ianuarie, a spus însă Mitch McConnell la câteva minute după vot. „Oamenii care au pătruns în clădire credeau că acționează la dorințele și instrucțiunile președintelui lor”, a adăugat el. Ei au acționat astfel pentru că „omul cel mai puternic de pe planetă i-a mințit” refuzând să-și recunoască înfrângerea în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie, a mai spus senatorul republican.

Mitch McConnell consideră că Trump a orchestrat „un crescendo tot mai intens de teorii ale conspirațiilor”.

În final, McConnell a sugerat că Trump ar putea fi în continuare tras la răspundere pentru acțiunile sale, fără a detalia. „Președintele Trump încă poate fi tras la răspundere pentru ceea ce a făcut în timp ce era în funcție, ca simplu cetățean. Nu a scăpat cu nimic. Deocamdată”, a spus McConnell.

Un impeachment care intră în istorie

Verdictul din Senat a venit, sâmbătă, într-un timp record, după numai cinci zile. Poate că aceasta să fie surpriza, întrucât rezultatul era de așteptat. 

Votul era așteptat săptămâna viitoare, dar democrații și apărarea fostului președinte au ajuns, sâmbătă, la un acord pentru a renunța la convocarea martorilor, accelerându-se astfel procedurile.

A fost, așadar, cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condițiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie.

Donald Trump este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău