Donald Trump a ordonat administrației sale să facă din inteligența artificială o prioritate

  • 12 Februarie 2019 13:18
Donald Trump a ordonat administrației sale să facă din inteligența artificială o prioritate

Președintele american Donald Trump a ordonat oficial luni administrației sale să facă din inteligența artificială o prioritate, un domeniu unde supremația americană ar putea fi amenințată de către China, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Acest decret prezidențial cere ca "guvernul federal să își dedice toate resursele" pentru a sprijini inovația în materie de inteligență artificială (IA).

"Americanii au beneficiat enorm de pe urma faptului că au fost precursori și lideri internaționali în materie de inteligență artificială", a transmis Casa Albă într-un comunicat.

"Totuși, ținând cont de viteza cu care avansează inovația în inteligența artificială, nu putem rămâne pasivi spunându-ne că supremația noastră este garantată", se mai menționează în comunicat.

Textul președinției nu detaliază însă nicio sumă și nicio strategie pentru asta.

Solicitarea vine într-un context în care relațiile dintre Washington și Beijing sunt tensionate. Printre numeroasele subiecte de discordie se numără tehnologiile și în special anumite zone ale inteligenței artificiale, un domeniu în care China investește enorm.

Darrell West, care conduce grupul de reflecție Center for Technology Innovation al Brookings Institution, înțelege momentul ales pentru această decizie, dar ridică semne de întrebare în legătură cu anunțarea inițiativei fără menționarea detaliilor.

"În contextul în care China intenționează să investească 150 de miliarde de dolari până în 2030 pentru a deveni prima țară în materie de IA, este important ca SUA să mențină ritmul, deoarece IA va transforma numeroase sectoare", a spus el, adăugând că "președintele lansează uneori inițiative care arată bine, dar care nu ajung să aibă decât puține efecte".

Casa Albă a evocat totuși câteva piste: mai multe resurse alocate cercetării, recomandări pentru un sistem de reglementare, promovarea IA în educație sau sporirea competitivității SUA.

Comunicatul nu menționează China, dar face apel "la protejarea avantajului (SUA) în IA și în tehnologiile cruciale pentru interesele legate de securitate națională și economie împotriva unor concurenți strategici și adversari externi".

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău