Dolarul a scăzut de la începutul anului 2017 cu aproape 2%

  • 08 Februarie 2017 08:51
Dolarul a scăzut de la începutul anului 2017 cu aproape 2%

Dolarul a scăzut cu aproape 2% față de un coș de valute principale de la începutul anului 2017, după ce noua administrație SUA a pornit la atac și a acuzat China, Europa și Japonia că urmăresc politici pentru valute slabe, a comentat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy/Saxo Bank.

Potrivit acestuia, sectorul mărfurilor se confruntă în continuare cu o prăpastie din ce în ce mai mare între cererea mare de investiții și performanța relativ slabă a prețului. Indicele Bloomberg Commodity, care urmărește performanța unui coș de mărfuri principale, se tranzacționează aproape neschimbat de un an. În această vreme, poziția net-long a 22 de mărfuri principale a atins niveluri aproape record.

Încrederea puternică în capacitatea OPEC de a reduce producția de petrol și de a reechilibra piața a fost principalul factor determinant al creșterii, atât țițeiul WTI, cât și cel Brent având parte de o cerere mare.

Metalele prețioase s-au redresat față de perioada de scădere de la finalul lui 2016, datorită incertitudinii crescânde în legătură cu impactul geopolitic și economic al anunțurilor politice făcute de președintele american Donald Trump.

Metalele industriale cum e cuprul au fost susținute de preocupările legate de întreruperea aprovizionării din cauza grevei.

Fondurile speculative dețin în prezent o poziție net long de 2,3 milioane de contracte futures și options în 22 de mărfuri principale. Mare parte din această poziție aparține sectorului energetic (57%), în timp ce agricultura vine pe locul 2 cu 32%, doar un procent de 11% fiind deținute în prezent în metale prețioase și cupru, a adăugat Ole Hansen.

Țițeiul rămâne limitat la un anumit interval ca urmare a reducerilor OPEC și îngrijorărilor geopolitice cu privire la faptul că înăsprirea atitudinii SUA față de Iran este cumva compensată de creșterea producției americane și libiene. Gazul natural este în scădere datorită lichidării prelungite continue, pe măsură ce iarna se îmblânzește, reducându-se cererea de gaz pentru încălzire.

Atât prețul țițeiului WTI, cât și al celui Brent au fost blocate într-un interval relativ strâns în ultimele luni. Prețul a fost susținut de o creștere a cererii speculative, ca reacție la implementarea prognozată și de succes a reducerilor de producție ale companiilor OPEC și non-OPEC. Față de acestea, perspectiva unei redresări puternice a producției SUA și o revenire a producției din Libia au dus la existența unei limite a creșterii.

Țițeiul Brent se confruntă cu un interval de rezistență între 57,5 - 58,5 dolari/baril, cu susținere la 55 dolari, peste minimul de 53,6 dolari pe luna ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău