Doina Gherman, despre implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene: La capitolul justiție, reforma este sabotată din interiorul sistemului

  • 03 Octombrie 2023 14:34
Doina Gherman, despre implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene: La capitolul justiție, reforma este sabotată din interiorul sistemului

Dezbaterea și votarea în Parlamentul European a unei rezoluții privind bilanțul parcursului european al Rep. Moldova reprezintă încă o oportunitate pentru țara noastră în contextul deschiderii negocierilor de aderare, apreciază deputata PAS, Doina Gherman, președinta Comisiei parlamentare pentru politică externă. Pe de altă parte, referindu-se la progresele privind implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, ea afirmă că autoritățile și-au făcut temele, însă la capitolul justiție, reforma este sabotată din interiorul sistemului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Președinta Comisiei parlamentare pentru politică externă,  Doina Gherman, spune că este o oportunitate foarte bună pentru Republica Moldova să ajungă pe o agendă la un nivel atât de înalt, în contextul în care joi, 5 octombrie, Parlamentul European va vota o rezoluție privind R. Moldova și parcursul său european:

„Vom avea ocazia să auzim și reprezentanții Parlamentului European ce cred și care sunt perspectivele în contextul deschiderii negocierilor de aderare”, a spus Gherman.

În ceea ce privește progresele înregistrate de Rep. Moldova în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, vicepreședinta PAS Doina Gherman spune că autoritățile și-au făcut tema pentru acasă, însă, la capitolul justiție lucrurile, deocamdată, nu stau foarte bine.

„Uniunea Europeană vede lupta pe care o ducem noi cu sistemul de justiție și înțelege bine toate sabotările și obstrucționările pe care le întâlnim, dar asta ne face să fim și mai determinați și lupta nu se va opri aici. Trebuie să recunoaștem că nici noi nu ne-am așteptat că rezistența sistemului va fi atât de mare”, a menționat președinta Comisiei parlamentare pentru politică externă.

Parlamentul European nu decide în privința începerii negocierilor de aderare, însă poate transmite un semnal politic important statelor membre ale Uniunii Europene.

Deputatul european Dacian Cioloș și-a exprimat speranța că evaluarea Comisiei Europene va fi una pozitivă, iar până la sfârșitul acestui an va avea loc procesul de deschidere a negocierilor UE-Republica Moldova.

Totodată, eurodeputatul român Siegfried Mureșan a transmis într-un mesaj că   „poziția Parlamentului European este clară: vrem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, după cum a scris oficialul pe pagina sa de Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău