Doi șefi din FSB-ul rusesc au fost interogați. Putin ar fi nemulțumit de informațiile primite despre Ucraina

  • 15 Martie 2022 16:11
Doi șefi din FSB-ul rusesc au fost interogați. Putin ar fi nemulțumit de informațiile primite despre Ucraina

Progresul lent al invaziei ruse în Ucraina a pus într-o lumină proastă serviciile de informații ruse, care nu au pregătit Kremlinul pentru realitățile atacului, scrie The Moscow Times.

Informațiile dezvăluite de jurnaliștii de investigații specializați în anchete despre serviciile secrete și de spionaj ale Federației Ruse au sugerat că doi șefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puși sub arest la domiciliu fiind anterior interogați, scrie DIGI24.

„Putin pare să fie extrem de nemulțumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănțuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informații externe al FSB). Serghei Beseda, șeful acestui serviciu și adjunctul său Boluh, au fost plasați sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu”, scria jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov.

Informațiile i-au determinat pe mai mulți comentatori să se întrebe dacă totul este bine la sediul FSB din Piața Lubianka din Moscova, cândva casa KGB-ului din URSS.

Serviciile de informații occidentale sunt de părere că Putin se așteptase să facă progrese mult mai rapide în invazia din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

„Oamenii nu i-au explicat clar președintelui Vladimir Putin realitatea situației”, a declarat sub protecția anonimatului o sursă din serviciul de informații francez, pentru The Moscow Times. Sursa susține că serviciile rusești au făcut tot posibilul ca „Putin să nu primească prea multe vești proaste”.

Într-un articol publicat pentru prima dată de jurnaliștii specializați în anchete despre serviciile secrete și de spionaj ale Federației Ruse, Andrei Soldatov și Irina Borogan, se vorbește despre interogarea și punere în arest la domiciliu a lui Serghei Beseda și a adjunctului său Anatoli Boluh. Serghei Beseda este șeful Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informații externe al FSB) care supraveghează operațiunile în afara Rusiei, în special în state ex-sovietice precum Ucraina.

Este diferit de Serviciul de Informații Externe (SVR) al Rusiei, condus de apropiatul lui Putin, Serghei Narîșkin.

Disidentul rus Vladimir Oseckin, care locuiește în Franța și conduce site-ul gulagu-net.ru, care a dezvăluit abuzurile din închisorile rusești, a scris, de asemenea, despre punerea în arest a celor doi șefi din FSB. Oficial, aceștia ar fi fost interogați în cadrul unei anchete privind deturnarea de fonduri alocate Ucrainei.

„Dar adevăratul motiv au fost informațiile inadecvate și informațiile incomplete și false despre situația politică din Ucraina”, spune Oseckin.

Ulterior, site-ul lui Oseckin a publicat o serie de scrisori de la un presupus denunțător din interiorul FSB, numit „Vântul schimbării”, care susține că în interiorul FSB domnește un climat de frică din cauza eșecului de a avertiza cu privire la rezistența ucraineană la invazia rusă.

„Putin efectuează probabil o epurare internă a ofițerilor generali și a personalului de informații”, scriu și experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA.

FSB Dosye, un site de investigații specializat în activitatea FSB, a scris luni că informațiile despre o epurare la scară largă sunt exagerate. Beseda fusese într-adevăr interogat de anchetatori, dar nu era arestat. Bolukh a fost, de asemenea, interogat, dar de câțiva ani nu mai era numărul doi al Serviciului 5.

Semne de întrebare sunt și cu privire la rolul serviciului rusesc de spionaj extern, după ce șeful său Serghei Narîșkin a fost supus public unei umilințe bizare de către Putin, inaintea deciziei de a invada Ucraina.

Surse occidentale spun că rezistența ucraineană și opoziția vehementă a populațiilor locale împotriva invadatorilor ruși au luat Moscova prin surprindere.

„Înainte de o astfel de operațiune, ar trebui să începi prin a te uita la starea populației, în ce situație veți opera”, a mai spus oficialul francez, citat de The Moscow Times. „A fost o analiză foarte slabă a Ucrainei în ansamblu”, a mai adăugat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău