Doi producători mondiali de conserve au fost amendați cu peste 30 de milioane de euro pentru încălcarea normelor de concurență

  • 07 Octombrie 2019 13:45
Doi producători mondiali de conserve au fost amendați cu peste 30 de milioane de euro pentru încălcarea normelor de concurență

Comisia Europeană a amendat doi producători de conserve din legume cu peste 30 de milioane de euro (32,8 milioane de dolari) pentru că au conspirat să-și mențină pozițiile pe piață și să păstreze ridicate prețurile la legumele conservate, se arată într-un comunicat al instituției.

Comisia Europeană a amendat Coroos și Groupe CECAB cu 31 647 000 euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Bonduelle nu a fost amendată deoarece a dezvăluit existența cartelului către Comisie.

Comisia a constatat că Bonduelle, Coroos și Groupe CECAB au participat timp de mai bine de 13 ani la un cartel pentru furnizarea anumitor tipuri de conserve de legume către comercianții cu amănuntul și/sau companiile care ofereau servicii alimentare în Spațiul Economic European (SEE). Cele trei companii și-au recunoscut implicarea în cartel și au acceptat soluționarea disputei comerciale.

”Consumatorii europeni ar trebui să aibă acces la produse alimentare la prețuri accesibile. Concurența permite acest lucru. Dar, în loc să concureze între ei, Coroos și Groupe CECAB au convenit să împartă piața între ei și să stabilească prețurile pentru legumele din conserve în toată Europa. Au făcut acest lucru de mai bine de un deceniu. Aceste carteluri rănesc în cele din urmă consumatorii europeni și, prin decizia de astăzi, vom trimite un mesaj clar companiilor că nu sunt acceptate cartelele”, a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica de concurență.

Scopul celor trei companii implicate în cartel a fost să-și păstreze sau să-și consolideze poziția pe piață, să mențină sau să crească prețurile de vânzare, să reducă incertitudinea cu privire la viitoarea lor conduită comercială și să formuleze și să controleze condițiile de comercializare și tranzacționare în avantajul lor. Pentru a atinge acest obiectiv, companiile au stabilit prețurile, au convenit asupra cotelor de piață și a cotelor de volum, au alocat clienți și piețe, și-au coordonat răspunsurile la licitații și au făcut schimb de informații comerciale sensibile.

Încălcarea a cuprins întreg SEE și a avut loc între 19 ianuarie 2000 și 11 iunie 2013, în cazul Bonduelle, și până la 1 octombrie 2013 pentru Coroos și Groupe CECAB.

Conform comunicării privind clemența din 2006 a Comisiei, Bonduelle a primit imunitate deplină pentru că a dezvăluit existența cartelului, evitând astfel o amendă de cca. 250 milioane euro. În schimb,  Coroos și Groupe CECAB au beneficiat de reducerea amenzilor pentru cooperarea cu Comisia Europeană în timpul anchetei. 

În plus, Comisia a aplicat o reducere de 10% la amenzile aplicate societăților în vederea recunoașterii participării la cartel și asumării răspunderii în acest sens.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău