Doi presupuși spioni ruși, arestați după ce ar fi plănuit acte de sabotaj militar în favoarea Rusiei

  • 18 Aprilie 18:27
Doi presupuși spioni ruși, arestați după ce ar fi plănuit acte de sabotaj militar în favoarea Rusiei

Doi presupuși spioni ruși au fost arestați astăzi la Berlin pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv împotriva unor 'facilități ale forțelor americane', cu scopul de a submina sprijinul militar pentru Ucraina, a anunțat joi biroul procurorului federal german, relatează Reuters, AFP și EFE.

Forțele de ordine au efectuat miercuri percheziții la locuințele și locurile de muncă ale celor doi suspecți, cu dublă cetățenie, germană și rusă, care sunt acuzați că lucrau pentru un serviciu secret străin, a anunțat parchetul antiterorist într-un comunicat.

Cei doi bărbați sunt suspectați că 'au activat pentru un serviciu de informații străin' în ceea ce procurorii califică drept un 'caz deosebit de grav' de spionaj. Cei doi suspecți ar fi pregătit acte de sabotaj în Germania la ordinul serviciilor secrete ruse și au fost arestați în orașul Bayreuth, în nordul Bavariei (sud-estul țării), precizează EFE, citând revista germană Der Spiegel.

Identificați ca fiind Dieter S. și Alexander J., aceștia sunt acuzați de activități de acțiuni de recunoaștere pentru reperarea unor potențiale ținte în vederea atacării lor, între care 'facilități ale forțelor armate americane' staționate în Germania.

Principalul acuzat, Dieter S., în vârstă de 39 de ani, făcea schimb de informații cu o persoană legată de serviciile secrete ruse încă din octombrie 2023 în vederea unor posibile acte de sabotaj pe teritoriul german. 'Acțiunile vizau în special subminarea sprijinului militar acordat de Germania Ucrainei (pentru ca ea să se apere) împotriva războiului de agresiune rus', au declarat procurorii.

Dieter S. i-ar fi spus persoanei de contact că este pregătit 'să comită atacuri cu explozibil și să provoace incendii criminale în principal împotriva infrastructurilor militare și obiectivelor industriale în Germania'. În acest scop, Dieter S. a adunat informații despre potențiale ținte, 'inclusiv facilități ale forțelor armate americane'.

Alexander J. i s-a alăturat de la sfârșitul lunii martie 2024, potrivit parchetului. Dieter S. a făcut fotografii și înregistrări video cu anumite potențiale ținte, cum ar fi transporturi și echipamente militare, iar apoi ar fi transmis aceste informații persoanei sale de contact.

Acesta este, de asemenea, acuzat de apartenență la o organizație teroristă străină, procurorii suspectându-l că a fost combatant într-o unitate armată a 'Republicii Populare Donețk' în estul Ucrainei între 2014 și 2016. Germania a fost zguduită de mai multe cazuri de presupus spionaj în favoarea Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina la începutul anului 2022.

Un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin pentru că, în toamna anului 2022, ar fi transmis informații clasificate către Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), acuzație pe care el o neagă categoric. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău