Doi jurnaliști ai agenției de presă Reuters, condamnați la șapte ani de închisoare în Myanmar, au fost eliberați

  • 07 Mai 2019 09:42
Doi jurnaliști ai agenției de presă Reuters, condamnați la șapte ani de închisoare în Myanmar, au fost eliberați

Doi jurnaliști ai agenției de presă Reuters, condamnați la șapte ani de închisoare în Myanmar după ce au investigat un masacru comis asupra unor membri ai comunității Rohingya, au fost eliberați marți, după luni de presiune internațională asupra guvernului laureatei premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, transmite AFP, preluat de Agerpres.ro

Wa Lone și Kyaw Soe Oo au fost asaltați de presă când părăseau închisoarea din Yangon după mai mult de 500 de zile de detenție.

"Sunt un jurnalist și voi continua" să lucrez, a declarat Wa Lone. "Sunt nerăbdător să mă întorc la redacție" și "să-mi revăd familia și colegii", a adăugat el.

ONU a salutat, într-un comunicat, eliberarea celor doi ziariști în cadrul unei grațieri, ca "un pas spre o mai mare libertate a presei și un semn al angajamentului guvernului în direcția tranziției democratice în Myanmar".

Curtea Supremă din această țară a respins, la începutul lunii mai, recursul celor doi jurnaliști ai agenției Reuters, a căror condamnare a provocat o reacție mondială.

Acuzați de atingere adusă secretului de stat, jurnaliștii Wa Lone (32 de ani) și Kyaw Soe Oo (28 de ani) au fost condamnați pe 3 septembrie 2018 la șapte ani de închisoare în Myanmar. Ei anchetau reprimarea membrilor comunității Rohingya de către armata birmană și se aflau în detenție din decembrie 2017.

Guvernul birman susține că operațiunile armatei, care au dus la părăsirea căminelor de către 725.000 de membri ai comunității Rohingya, au constituit un răspuns legitim la atacurile comise de gruparea insurgentă Armata de Salvare Arakan Rohingya (ARSA) asupra a zeci de obiective din statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului, în august 2017.

În februarie 2018, agenția de presă Reuters a publicat o anchetă jurnalistică realizată de Wa Lone și Kyaw Soe Oo cu privire la masacrarea a zece bărbați Rohingya în apropierea satului Inn Din, caz în care armata birmană s-a văzut nevoită să recunoască faptul că soldații săi au comis crime.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău