Doi deputați au sesizat Curtea Constituțională în privința magazinelor cu regim duty-free

  • 06 Noiembrie 2018 15:15
Doi deputați au sesizat Curtea Constituțională în privința magazinelor cu regim duty-free

Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu și deputatul liberal Lilian Carp, au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională a R.Moldova în privința magazinelor duty-free.

Astfel, potrivit documentului, politica bugetar-fiscală, înaintată de Guvern și adoptată, în prima lectură, de Parlament, în octombrie 2017, prevedea „eliminarea facilităților fiscale și vamale acordate magazinelor cu regim duty- free aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară incepand cu 1 iulie 2018. La fel, proiectul de lege prevedea că acestea vor putea activa în continuare în regim general cu achitarea tuturor drepturilor de import, fiind indicat și faptul că această modificare rezultă din angajamentele asumate în cadrul implementării Acordului de Asociere cu UE, precum și din recomandările UE, EUBAM și Banca Mondială. 

Totuși, când a fost votat acest proiect în cea de-a doua lectură, în noiembrie 2017, această prevedere a fost exclusă, la propunerea Comisiei economie, buget si finanțe, iar autorii sesizării susțin că aceast lucru a fost făcut fără a fi prezentat vreun motiv prezentat de Guvern și fără o analiză economică a impactului acesteia. De asemenea, deputații mai spun că regimul duty-free a fost extins de la magazine la baruri și restaurante.

Astfel, autorii sesizării consideră că aceste modificări ale proiectului au avut loc fără acceptul Guvernului, ceea ce ar încălca art.131 alin.(4) din Legea fundamentală. „Art.131 alin.(4) dispune în mod imperativ ca orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern”, precizează deputații. 

Prin urmare, reprezentanții PL și PLDM solicită Curții verificarea constituționalității modului de adoptare a modificărilor privind activitatea magazinelor cu regim duty-free. 

Amintim că și reprezentantul președintelui R. Moldova în relațiile cu Parlamentul și Guvernul, a înregistrat, la 16 octombrie curent, la Curtea Constituțională, sesizarea împotriva legii care permite comercializarea petrolului în stațiile PECO din zonele Duty Free. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău