Doi ani fără Regele Mihai al României

  • 05 Decembrie 2019 13:28
Doi ani fără Regele Mihai al României

Astăzi se împlinesc doi ani de la moartea Regelui Mihai al României. Suveranul s-a stins din viață la 96 de ani, la reședința sa din Elveția.

„Regele Mihai I s-a stins din viață în urmă cu exact doi ani, în ziua de 5 decembrie 2017, la ora 13.00 (ora României). Câteva ore mai târziu, la ora 19.00, Custodele Coroanei Române a adresat o emoționantă declarație românilor din țară, din Republica Moldova și de pe tot întinsul lumii”, a scris astăzi Familia Regală pe Facebook.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său.

După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență. În 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, Mihai I devine Rege.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 23 august 1944, Regele a hotărât, în ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, trecerea României alături de aliații săi tradiționali, fapt care se pare că a scurtat războiul și a cruțat multe vieți. Din 1944, Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste.

În noiembrie 1947, Majestatea Sa a participat la căsătoria Principesei Elisabeta a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, unde a întâlnit-o pe Principesa Ana de Bourbon-Parma, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. La întoarcerea în țară, Regele Mihai a cerut să se căsătorească cu Principesa Ana. Aceasta a creat panică în rândul autorităților comuniste și, probabil, a provocat grăbirea hotărârii de a-i cere Regelui abdicarea, fapt petrecut la 30 decembrie 1947, când Petru Groza și Gh. Gheorghiu-Dej l-au amenințat pe Suveran cu execuția a o mie de tineri, în cazul în care nu ar fi abdicat. La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai și Regina-mamă Elena au părăsit România.

După Revoluție, la 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, sosește pe aeroportul Otopeni din București, însă  au fost obligați de autoritpți să părăsească țara.

În anul 1992, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf. Paști, Regele fiind întâmpinat de populație cu o simpatie deosebită – în București peste un milion de persoane ieșind în stradă pentru a-l aclama. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul președintelui Ion Iliescu, acesuia interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani.

În 1997, președintele Emil Constantinescu i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și l-a invitat în țară.  

Regele și Regina s-au mutat în anul 2001 definitiv în România, unde au continuat să militeze pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană, consolidarea statului de drept și a democrației interne.

În 2006, Regele Mihai a vizitat R. Moldova și a participat la sfințirea Cimitirului Românesc de Onoare de la Țiganca.

Regele Mihai a murit în data de 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția, și a fost înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău