Dodon și PSRM sărbătoresc, împreună cu ministrul rus Șoigu, așa-zisa ”zi de eliberare a Moldovei de fasciști”

  • 24 August 2019 12:33
Dodon și PSRM sărbătoresc, împreună cu ministrul rus Șoigu, așa-zisa ”zi de eliberare a Moldovei de fasciști”

Președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează astăzi mai multe evenimente pentru a marca așa-zisa ”zi de eliberare a Moldovei de fasciști”. Este vorba de marcarea zilei de 24 august 1944, când trupele sovietice au ocupat Chișinăul.

Președintele Igor Dodon, însoțit de un grup de deputați socialiști și simpatizanți ai partidului au depus flori, în dimineața zilei de astăzi, la memorialul ostașilor sovietici din Chișinău.

”Vom păstra mereu în memorie faptele eroice ale ostașilor eliberatori și vom face tot posibilul ca această memorie să fie transmisă următoarelor generații”, a declarat Igor Dodon, într-o postare pe facebook.

Evenimentele vor continua la memorialul din localitatea Șerpeni de pe malul Nistrului, la care va participa și ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, invitat de către Igor Dodon. În seara zilei de astăzi va avea loc și un concert organizat la inițiativa președintelui Dodon în Piața Marii Adunării Naționale din Chișinău.

În replică la aceste evenimente, Guvernul condus de Maia Sandu a declarat ziua de 23 august, zi în care în 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov în urma căruia Basarabia, până atunci parte a Statului Român, a fost anexată la URSS, drept zi de doliu și de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

În luna iunie anul curent, când alianța formată din Partidul Socialiștilor, prorus, și Blocul ACUM, de orientare prooccidentală, prelua puterea la Chișinău, reprezentanții acestor două forțe vorbeau despre un moratoriu asupra problemelor de ordin geopolitic și declarau drept prioritate combaterea corupției și scoaterea instituțiilor statului de sub controlul Partidului Democrat.

La două luni de la aceste declarații problemele geopolitice par să devină din nou subiect de dispute între componentele alianței, pe fundalul aproierii alegerilor locale care vor avea loc în Republica Moldova la 20 octombrie a.c.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, urmează să participe la evenimentele de comemorare de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”, care sunt organizate sub patronajul șefului statului. Declarația aparține președintelui Igor Dodon.

Igor Dodon spune că nu știe pe unde a venit oficialul rus.

„Eu nu mă ocup de traseul domnului Șoigu, dar dumnealui va fi în câteva ore”, a adăugat președintele.

Potrivit realitatea.md, Șoigu a survolat spațiul românesc pentru a ajunge în Republica Moldova, având în vedere că are interdicție de a trece prin Ucraina.

23 august 1944 a fost o zi care a marcat destinul istoric al României între 1945 și 1989. În după-amiaza acelei zile, regele Mihai I l-a destituit și arestat pe mareșalul Ion Antonescu, șeful guvernului, și pe colaboratorii săi și a scos România din alianța cu Germania. Acel act a scurtat războiul cu aproximativ 6 luni, sînt de părere unii specialiști militari. Primită de populație cu o extraordinară bucurie, se credea că schimbarea din acea zi va deschide o perioadă nouă, de pace, de prosperitate economică și de refacere a sistemului politic democratic distrus de fascism în toată Europa. Din păcate, contemporanii nu puteau ști că urma cel mai sângeros tip de regim politic din întreaga istorie a României, regimul comunist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău