Dodon s-a întâlnit cu Medvedev și Kozak, în Belarus

  • 22 Iunie 2019 10:10
Dodon s-a întâlnit cu Medvedev și Kozak, în Belarus

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, și cu reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, vicepremierul Dmitri Kozak.

În cadrul discuțiilor, șeful statului s-a adresat cu rugămintea de a prelungi pentru un nou termen exporturile fără taxe ale mărfurilor moldovenești pe piața rusească și autorizarea de tranzitare a mărfurilor pe teritoriul Ucrainei de către transportul auto de mare tonaj, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Președinției se menționează că oficialii au discutat un spectru larg de chestiuni ce țin de relațiile bilaterale, în special, în domeniul comerțului și cel energetic. Părțile au constatat o creștere constantă a cifrei schimbului comercial, care în anul 2018 a constituit 940 de milioane de dolari.

Igor Dodon a discutat cu partenerii ruși subiectul privind livrările de gaze naturale în Republica Moldova după 1 ianuarie 2020, când expiră termenul contractului precedent. În acest sens, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că soluționarea acestor probleme vor contribui semnificativ la restabilirea deplină a relațiilor strategice cu Federația Rusă.

Totodată, șeful statului i-a asigurat pe partenerii ruși de faptul că după ce în Republica Moldova a fost formată noua majoritate parlamentară și un Guvern bazat pe un larg consens național, strategia politicii externe echilibrate și a relațiilor economice reciproc avantajoase vor căpăta un nou impuls.

La finele întrevederii, oficialii au convenit că la începutul săptămânii viitoare, vicepremierul Dmitri Kozak va întreprinde o vizită de lucru la Chișinău. „În cadrul vizitei, sunt preconizate discuții cu întreaga conducere de vârf a Republicii Moldova, cu scopul de a determina prioritățile în vederea aprofundării relațiilor moldo-ruse”, a specficat Igor Dodon.

Șeful statului se află într-o vizită de lucru la Minsk, unde a participat la ceremonia de deschidere a ediției a II-a a Jocurilor Europene. În capitala Republicii Belarus, Igor Dodon a avut întrevederi bilaterale cu șefi de stat și de guvern.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău