Dodon pune condiții pentru numirea unor noi ambasadori și îl anunță pe cel care l-ar vrea la Moscova

  • 02 Martie 2017 20:45
Dodon pune condiții pentru numirea unor noi ambasadori și îl anunță pe cel care l-ar vrea la Moscova

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit în după-amiaza zilei de joi, 2 martie, cu premierul Pavel Filip pentru a discuta numirea unor noi ambasadori. Printre aceștia figurează și numele unui nou șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la Moscova, pe care Igor Dodon ar fi dispus să-l accepte.

Este vorba despre deputatul PSRM Andrei Neguță, care a mai fost ambasador în Federația Rusă, între 2009 și 2012.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon lasă se înțeleagă că numirea unui număr de 17 noi ambasadori este condiționată de retragerea altor 10.

„Așa cum a fost anunțat anterior, nu-mi doresc să blochez în nici un fel activitatea diplomatică a Republicii Moldova în afara țării, dar sînt decis să analizez minuțios fiecare candidatură la funcția de ambasador și chiar să vin cu propunerile mele, acolo unde consider de cuviință, atât în ceea ce privește numirea unor ambasadori, cât și rechemarea lor de la posturile în care se află”, scrie Dodon.

El mai spune că, pe lângă Andrei Neguță, a acceptat demararea procedurii de solicitare a agrementului pentru încă 7 persoane:

- Aurel CIOCOI – Ambasador al RM în Statele Unite ale Americii;
- Victor SOROCEAN – Ambasador al RM în Republica Belarus;
- Victor OSIPOV – Ambasador al RM în Republica Austriacă;
- Emil DRUC – Ambasador al RM în Republica Franceză;
- Victor MORARU – Ambasador, Reprezentant Permanent al RM pe lîngă Organizația Națiunilor Unite/New York;
- Anatol VANGHELI – Ambasador al RM în Republica Elenă;
- Violeta AGRICI – Ambasador al RM în Regatul Spaniei.

Cinci dintre aceștia – Anatol Vangheli, Aurel Ciocoi, Emil Druc, Victor Moraru și Violeta Agrici – se regăsesc pe lista care i-a fost propusă lui Igor Dodon de Pavel Filip spre aprobare săptămâna trecută.

Amintim că Dodon a respins alte trei candidaturi propuse de Guvern – pe Vladimir Ciobanu, în Belarus, Valeria Șeicanu, în Austria, și Igor Klipii, în Marea Britanie.

Miercuri, pe 1 martie, Guvernul a adoptat o decizie prin care ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Dumitru Braghiș, a fostrechemat din post.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău