DOC | Dodon REFUZĂ să semneze decretele de numire a trei ambasadori propuși de Guvern

  • 24 Februarie 2017 12:42
DOC | Dodon REFUZĂ să semneze decretele de numire a trei ambasadori propuși de Guvern

Președintele Igor Dodon refuză să accepte trei dintre candidaturile unor ambasador propuși de premierul Pavel Filip. Într-un răspuns la solicitarea șefului Cabinetului de Miniștri, el anunță că nu va semna decretele de numire ale celor trei candidați, chiar dacă Guvernul va obține agrementul din partea statelor gazdă.

Conform unui document, fotocopia căruia a fost publicată pe pagina sa de Facebook de purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, este vorba despre:

  • Vladimir Ciobanu, propus pentru funcția de ambasador în Belarus;
  • Valeria Șeican, propusă pentru funcția de ambasador în Austria;
  • Igor Klipii, propus pentru funcția de ambasador în Marea Britanie.

Igor Dodon îi propune lui Pavel Filip să poarte consultări suplimentare, „în scopul evitării blocajului diplomatic în activitatea diplomatică externă a Republicii Moldova”.

Menționăm că premierul Pavel Filip i-a propus lui Igor Dodon spre aprobare, ieri, pe 23 februarie, candidaturile a nouă ambasadori.

Pe lângă cei trei, decretele de numire a cărora Președinția refuză să le semneze, pe listă se mai află Aurel Ciocoi, care ar urma să conducă misiunea diplomatică a Republicii Moldova din SUA, Emil Druc, care ar urma să devină ambasador în Franța, Anatolie Vangheli – în Grecia, Violeta Agrici – în Spania, Vladimir Chirinciuc – în Polonia, precum și Victor Moraru, care ar trebui să ocupe funcția de reprezentant permanent al Republicii Moldova lângă ONU, potrivit Deschide.md

Sursa citată amintește că, anterior, Igor Dodon a declarat, în cadrul unei întâlniri cu studenții de la Universitatea de Stat de Relații Internaționale de la Moscova, că nu va acredita noii ambasadori propuși de Guvern. El a subliniat acest lucru în contextul solicitării sale, respinse de Guvern, privind rechemarea ambasadorului Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău