Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București (Revista presei)

  • 01 Martie 2017 10:28
Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București (Revista presei)

Revista presei din 1 martie

„Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București”, susține Președintele Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă într-un interviu pentru Ziarul Național. În opinia lui Victor Chirilă scrisoarea de răspuns semnată de Igor Dodon Ambasadorilor SUA și României, în care le cerea să nu-i „ofere lecții”, este „o mostră de aroganță crasă”, iar în relațiile internaționale „aroganța se plătește scump”. Totodată, scrisoarea diplomaților este „un prim cartonaș galben arătat domnului Dodon pentru încălcarea unor cutume diplomatice general acceptate și, mai ales, pentru desconsiderarea angajamentelor asumate anterior de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Pace”, crede președintele APE.

În opinia comentatorului politic Iulian Chifu abordarea trebuie să fie de ignorare externă, cu marcarea, pe canalele potrivite, a mesajelor de conținut necesare. În interior însă liniștea și resemnarea instituțiilor responsabile sunt de neînțeles pentru autor. Aici, tocmai aici nu se poate ca lucrurile sancționate public de către vecini și parteneri să rămână sub tăcere. Doar dacă problemele reale sunt de altă natură și jocul pe roluri planificat între președinte și majoritate (respectiv, Executiv) nu are altă relevanță. Soluția trebuie identificată rapid, atenționează Iulian Chifu. Dacă nu, schimbarea de putere e doar o chestiune de timp. Cu toate consecințele reorientării politice a unei Republici Moldova, situată între România, frontiera NATO și a UE și Ucraina pro-occidentală.

Dodon încearcă să-și fortifice pozițiile într-o eventuală negociere cu Partidul Democrat, titrează Adevărul. Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc este de părere că proiectul de modificare a Constituției propus de către Igor Dodon, conform căruia șeful statului ar urma să obțină atribuții suplimentare, fiind vorba de dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cinci cazuri decât cele două prevăzute de Legea Supremă, ar fi o încercare a președintelui țării de a-și întări pozițiile într-o eventuală negociere cu Partidul Democrat.

În timp ce în Uniunea Europeană se discută despre limitarea măsurilor de supraveghere generalizată, în R. Moldova se propun noi legi de extindere a obligațiilor de păstrare a traficului informațional, în lipsa unei analize complete referitoare la necesitatea ingerinței în drepturile fundamentele, scrie Ziarul de Gardă.

Deși colaboratorii MAI susțin că proiectul de lege (Big Brother) este orientat spre lupta cu pornografia infantilă, terorismul și violența, experții independenți susțin că există un mare risc de instituire a cenzurii asupra Internetului, fiind limitate mai multe drepturi ale cetățenilor. Totodată, ar putea apărea o nouă posibilitate de a obstrucționa activitatea jurnaliștilor de investigație, care cercetează cazuri răsunătoare, mai ales când sunt implicați funcționari de stat, mai remarcă publicația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău