Dodon nu este nici prorus, nici antioligarh, ci un oportunist de profesie (Revista presei)

  • 24 Octombrie 2016 09:25
Dodon nu este nici prorus, nici antioligarh, ci un oportunist de profesie (Revista presei)

Revista presei din 24 octombrie 2016

Jurnal.md, atrage atenția că a rămas exact o săptămână până la alegerile prezidențiale a căror miză este enormă, subliniază Jurnalul. Și asta pentru că Republica Moldova nu a fost niciodată atât de aproape de șansa de a se elibera din captivitatea regimului oligarhic. Tot atât de aproape este Republica Moldova și de neșansa de curățire în următorii câțiva ani, dacă la putere ajunge Igor Dodon.

Manipulând electoratul prorus, dar și o parte din cel antioligarhic, Dodon apare lider în sondaje. Problema e că Dodon nu este nici prorus, nici antioligarh, ci un oportunist de profesie, care își schimbă sistematic retorica și idealurile, conchide Jurnalul.

Nicolae Negru susține în Ziarul Național că absenteismul ar fi o armă acolo unde politicienii nu sunt niște degenerați ca la noi. Stând acasă, îl vom avantaja pe Lupu și Dodon, ambii apăruți din buzunarul lui Plahotniuc. Are sens doar participarea la vot, victoria electorală ne dă o șansă să facem un pas spre schimbare, să înnoim puțin vârful puterii. Da, democrația e „obositoare”, ne cere să depunem un efort de gândire, de analiză, ca să decidem pe cine alegem. Am greșit, am dat-o în bară la alegerile precedente, dar nu ne rămâne decât să tragem concluzii, să ne învățăm minte și să votăm mai bine la alegerile viitoare. Revoltați, furioși, dar lucizi, trebuie să mergem la vot, este concluzia lui Nicolae Negru.

Timpul observă că  nici un prezidențiabil nu se arată interesat de starea și viitorul culturii noastre, iar cuvântul „cultură” lipsește cu desăvârșire din programele electorale ale candidaților. După Timpul, unica noastră șansă în ziua de astăzi este să ne trezim din somnul miliardului și să observăm că în jurul nostru există și lucruri frumoase. Atunci vom înțelege că până și un stat sărac și jefuit de oligarhi este în stare să devină cunoscut și apreciat în lume prin cultura sa, dacă aceasta este promovată și dacă oamenii de artă sunt motivați să creeze. Numai dacă vom reîntoarce sufletul în noi, vom fi apți să muncim mai productiv și spre binele țării, inclusiv să găsim blestematul de miliard și să respirăm liniștiți.

Rusia a continuat recrutarea cetățenilor Republicii Moldova în armata rusă, mai nou în raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, pe baza anunțurilor de mica publicitate, scrie analistul Iulian Chifu în EVZ.ro  Războaiele din Estul Ucrainei și din Siria, dar și continuarea misiunilor și prezenței ilegale a trupelor sale în Transnistria reclamă noi și noi recruți pe care populația Rusiei, în scădere demografică accelerată, nu le mai poate oferi. Modul în care Ministerul Apărării al Federației Ruse a decis să efectueze procedura de rotație de această dată nu poate fi perceput altfel decât o tentativă de a legitima, printrun subterfugiu politic, prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova și de a induce opinia publică în eroare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău