Dodon, la unison cu Moscova, afirmă că rezoluția ONU privind trupele ruse din Transnistria este contraproductivă

  • 23 Iunie 2018 10:45
Dodon, la unison cu Moscova, afirmă că rezoluția ONU privind trupele ruse din Transnistria este contraproductivă

Moscova susține că rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria ar intra în contradicție cu eforturile OSCE pentru reglementarea conflictului din această regiune separatistă. Declarații în acest sens a făcut reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski. Pe aceeași poziție se situează și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Citat de TASS,  Dmitri Poleanski a declarat, după adoptarea rezoluției, că în prezent nu ar exista premise pentru revizuirea formatului așa-zisei operațiuni de menținere a păcii din Transnistria, în legătură cu care trupele ruse s-ar afla în regiune, conform poziției oficiale a Federației Ruse. Mai mult, acțiunile autorităților de la Chișinău ar purta caracter distructiv și ar intra în contradicție cu acordurile internaționale, potrivit lui Poleanski.

La fel, și senatorul rus Aleksei Pușkov, reprezentantul Moscovei în Consiliul Europei a declarat că ONU nu a cerut opinia Tiraspolului, fără de care retragerea trupelor ruse din regiune n-ar fi posibilă, transmite RIA „Novosti”.

La rândul său, Igor Dodon susține că rezoluția adoptată vineri de Adunarea Generală a ONU, cu privire la trupele ruse din Transnistria, „va aduce serioase prejudicii relațiilor moldo-ruse”.

„Rezoluția va afecta pozițiile Chișinăului, inclusiv din perspectiva soluționării politice cât mai rapide a conflictului transnistrean”, a declarat Igor Dodon, citat de RIA „Novosti”.

De asemenea, el a calificat inițiativa Guvernului Republicii Moldova, care a inițiat adoptarea acestei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU, drept o campanie de PR a Partidului Democrat, care „nu va avea nicio semnificație practică”.

„Deja peste câteva luni, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească și un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale, va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală și definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chișinăul, cât și Tiraspolul”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

De cealaltă parte, ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că autoritățile de la Chișinpu mizează pe faptul că Moscova va respecta angajamentele sale de a retrage necondiționat și într-o manieră, cum a fost spus în rezoluție, organizată, cât mai curând posibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău