Dodon joacă după regulile lui Plahotniuc, Ghimpu mai are trei luni la guvernare, iar Filat a fost BĂTUT în penitenciar (Revista presei)

  • 25 Februarie 2017 18:30
Dodon joacă după regulile lui Plahotniuc, Ghimpu mai are trei luni la guvernare, iar Filat a fost BĂTUT în penitenciar (Revista presei)

Revista presei din 25 februarie 2017

Ziarul Național îl citează pe fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, care susține că președintele Igor Dodon joacă după regulile impuse de Vladimir Plahotniuc, iar situația lui Dodon este cu atât mai complicată, cu cât acesta ar avea niște polițe de plătit Moscovei… Dodon are o constrângere foarte mare, dacă ne referim la mandatul său pe care l-a primit de la Federația Rusă de a apropia R. Moldova de Rusia. În Federația Rusă nimeni nu se gândește la soarta Moldovei. Dodon are o situație destul de complicată de a merge pe acest algoritm care i se impune din exterior”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV. Potrivit fostului premier, în loc să lupte cu corupția, șeful statului „alimentează” oamenii cu povești.

Și Evenimentul Zilei reține din declarațiile lui Ion Sturza că „Plahotniuc este principalul controlor al Republicii Moldova. „Practica șantajului și a dosarelor la comandă a fost preluată de la Vladimir Voronin. Acela deschidea rana, apoi mai presura și sare. Cei absolut incomozi sunt aruncați în închisoare, iar cei necesari sunt șantajați prin dosare penale. Nu mi-i milă de Filat, de acei băieți care au fost de fapt niște escroci mărunți. Dacă n-ar fi vânătăile de pe fața lui Platon. Și Filat a fost bătut crunt în pușcărie, apoi a spus ca a căzut și s-a lovit cu capul de masă. Sturza a mai spus că și fostul președinte, Nicolae Timofti, ar fi fost șantajat de către Plahotniuc atunci când a trebuit să-l înainteze pe Pavel Filip la șefia Guvernului. Fostul premier a mai declarat că deține informații veridice că Dodon ar fi negociat la Moscova funcția de director la MoldovaGaz pentru Vasile Botnari, care este apropiat lui Plahotniuc.

Într-un editorial pe Deschide.md, expertul Iulian Chifu scrie că „punctul cel mai important al săptămânii a fost întâlnirea celor trei lideri ai instituțiilor nominale în Republica Moldova: Președinte, Premier, Președintele al Parlamentului. Potrivit autorului, „ e ciudat că i s-a acordat lui Dodon această întâlnire care reprezintă un câștig de imagine al său… Jucătorii nu s-au luat de păr, nu au așezat pe masă toate instrumentele confruntării care să-l calmeze direct jucătorul mai slab și lipsit de mijloace și, ca atare, să-l aducă în spațiul limitat al mandatului.

Nu ne-a învins Voronin, nu ne va învinge nici Dodon, titrează Timpul. „Trădătorul Igor Dodon a bătut palma, marți, cu păpușa numită Pavel Filip, un premier de paie, și cu finul fidel Andrian Candu, un președinte de Parlament, în privința „reglementării conflictului transnistrean”. La rândul lui, „președintele parlamentului Transnistriei”, un oarecare Aleksandr Șcerba, a spus că Tiraspolul este gata să discute despre statutul zonei din stânga Nistrului, în anumite condiții. Mai exact, Chișinăul trebuie să desfășoare un referendum pe malul drept. Și dacă asta s-ar întâmpla, Transnistria ar putea organiza și ea un referendum. Declarația lui Șcerba este consecința unei vizite la Moscova, unde pretinsul speaker s-a întreținut cu Constantin Kosaciov, președintele comitetului de relații internaționale al Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului Rusiei. „Curatorul” lui Șcerba a declarat apoi că Moscova este interesată de încetarea „conflictului moldo-transnistrean”. „Sperăm că problema statutului Transnistriei nu va sta pe loc, schimbarea puterii la Chișinău va juca, posibil, un anumit rol”, a spus Kosaciov… Primele semnale există deja, următoarele nu vor întârzia să vină. În acest an, partida prorusă va încerca încă o dată să pecetluiască soarta Republicii Moldova”, scrie Timpul.

Șalaru: Dodon e un trădător! A participat lângă ministrul Apărarii de la Tiraspol la ziua Armatei Sovietice, desfășurată la ambasada Rusiei de la Chișinău, titrează Adevărul. Participarea președintelui Dodon la ceremonia organizată la Ambasada Rusiei de la Chișinău, cu prilejul zilei de 23 februarie, ziua Armatei Sovietice (ziua Apărătorului Patriei), a stârnit nemulțumirea fostului ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Acesta califică acțiunea șefului statului drept trădate, mai ales că Igor Dodon a fost prezent alături de reprezentanții din Transnistria. Adevărul citează un comunicat de presă al Ambasadei Rusiei la Chișinău, care confirmă faptul că Igor Dodon și reprezentanți ai Transnistriei au participat la ceremonia solemnă organizată de instituția diplomatică. Ambasada informează că la recepție au fost prezenți și liderii fracțiunilor parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, dar și a PCRM, Ina Șupac. Totodată, este indicat faptul că la ceremonie au participat inclusiv reprezentanți ai Guvernului de la Chișinău, fără a se oferi numele acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău