Dodon joacă după regulile lui Plahotniuc, Ghimpu mai are trei luni la guvernare, iar Filat a fost BĂTUT în penitenciar (Revista presei)

  • 25 Februarie 2017 18:30
Dodon joacă după regulile lui Plahotniuc, Ghimpu mai are trei luni la guvernare, iar Filat a fost BĂTUT în penitenciar (Revista presei)

Revista presei din 25 februarie 2017

Ziarul Național îl citează pe fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, care susține că președintele Igor Dodon joacă după regulile impuse de Vladimir Plahotniuc, iar situația lui Dodon este cu atât mai complicată, cu cât acesta ar avea niște polițe de plătit Moscovei… Dodon are o constrângere foarte mare, dacă ne referim la mandatul său pe care l-a primit de la Federația Rusă de a apropia R. Moldova de Rusia. În Federația Rusă nimeni nu se gândește la soarta Moldovei. Dodon are o situație destul de complicată de a merge pe acest algoritm care i se impune din exterior”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV. Potrivit fostului premier, în loc să lupte cu corupția, șeful statului „alimentează” oamenii cu povești.

Și Evenimentul Zilei reține din declarațiile lui Ion Sturza că „Plahotniuc este principalul controlor al Republicii Moldova. „Practica şantajului şi a dosarelor la comandă a fost preluată de la Vladimir Voronin. Acela deschidea rana, apoi mai presura şi sare. Cei absolut incomozi sunt aruncaţi în închisoare, iar cei necesari sunt şantajaţi prin dosare penale. Nu mi-i milă de Filat, de acei băieţi care au fost de fapt nişte escroci mărunţi. Dacă n-ar fi vânătăile de pe faţa lui Platon. Şi Filat a fost bătut crunt în puşcărie, apoi a spus ca a căzut şi s-a lovit cu capul de masă. Sturza a mai spus că şi fostul preşedinte, Nicolae Timofti, ar fi fost şantajat de către Plahotniuc atunci când a trebuit să-l înainteze pe Pavel Filip la şefia Guvernului. Fostul premier a mai declarat că deţine informaţii veridice că Dodon ar fi negociat la Moscova funcţia de director la MoldovaGaz pentru Vasile Botnari, care este apropiat lui Plahotniuc.

Într-un editorial pe Deschide.md, expertul Iulian Chifu scrie că „punctul cel mai important al săptămânii a fost întâlnirea celor trei lideri ai instituțiilor nominale în Republica Moldova: Președinte, Premier, Președintele al Parlamentului. Potrivit autorului, „ e ciudat că i s-a acordat lui Dodon această întâlnire care reprezintă un câștig de imagine al său… Jucătorii nu s-au luat de păr, nu au așezat pe masă toate instrumentele confruntării care să-l calmeze direct jucătorul mai slab și lipsit de mijloace și, ca atare, să-l aducă în spațiul limitat al mandatului.

Nu ne-a învins Voronin, nu ne va învinge nici Dodon, titrează Timpul. „Trădătorul Igor Dodon a bătut palma, marţi, cu păpuşa numită Pavel Filip, un premier de paie, şi cu finul fidel Andrian Candu, un preşedinte de Parlament, în privinţa „reglementării conflictului transnistrean”. La rândul lui, „preşedintele parlamentului Transnistriei”, un oarecare Aleksandr Şcerba, a spus că Tiraspolul este gata să discute despre statutul zonei din stânga Nistrului, în anumite condiţii. Mai exact, Chişinăul trebuie să desfăşoare un referendum pe malul drept. Şi dacă asta s-ar întâmpla, Transnistria ar putea organiza şi ea un referendum. Declaraţia lui Şcerba este consecinţa unei vizite la Moscova, unde pretinsul speaker s-a întreţinut cu Constantin Kosaciov, preşedintele comitetului de relaţii internaţionale al Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului Rusiei. „Curatorul” lui Şcerba a declarat apoi că Moscova este interesată de încetarea „conflictului moldo-transnistrean”. „Sperăm că problema statutului Transnistriei nu va sta pe loc, schimbarea puterii la Chişinău va juca, posibil, un anumit rol”, a spus Kosaciov… Primele semnale există deja, următoarele nu vor întârzia să vină. În acest an, partida prorusă va încerca încă o dată să pecetluiască soarta Republicii Moldova”, scrie Timpul.

Şalaru: Dodon e un trădător! A participat lângă ministrul Apărarii de la Tiraspol la ziua Armatei Sovietice, desfăşurată la ambasada Rusiei de la Chişinău, titrează Adevărul. Participarea preşedintelui Dodon la ceremonia organizată la Ambasada Rusiei de la Chişinău, cu prilejul zilei de 23 februarie, ziua Armatei Sovietice (ziua Apărătorului Patriei), a stârnit nemulţumirea fostului ministru al Apărării, Anatol Şalaru. Acesta califică acţiunea şefului statului drept trădate, mai ales că Igor Dodon a fost prezent alături de reprezentanţii din Transnistria. Adevărul citează un comunicat de presă al Ambasadei Rusiei la Chişinău, care confirmă faptul că Igor Dodon şi reprezentanţi ai Transnistriei au participat la ceremonia solemnă organizată de instituţia diplomatică. Ambasada informează că la recepţie au fost prezenţi şi liderii fracţiunilor parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, dar şi a PCRM, Ina Şupac. Totodată, este indicat faptul că la ceremonie au participat inclusiv reprezentanţi ai Guvernului de la Chişinău, fără a se oferi numele acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău