Dodon între Plahotniuc și Putin sau Republica Moldova „o istorie de succes” a Rusiei?

  • 12 Mai 2017 09:52
Dodon între Plahotniuc și Putin sau Republica Moldova „o istorie de succes” a Rusiei?

Revista presei din 12 mai 2017

Eșec pentru guvernul de la Chișinău, Parlamentul European ar putea amâna ajutorul de 100 de milioane euro pentru R. Moldova, titrează Moldstreet. Publicația scrrie că surse din Parlamentul European au spus pentru Europa Liberă că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost amânată. Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, pe 15 mai.

Europarlamentarii, spun sursele Europei Libere, ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon.

Dodon între Plahotniuc și Putin sau Republica Moldova „o istorie de succes” a Rusiei?, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul National. Autroul explică afișările atât de dese ale lui Putin cu Dodon, prin faptul că victoria electorală a lui Dodon e singurul succes al lui Putin din ultima vreme, pe care îl poate prezenta poporului rus setos de măreție și mesianism. Apoi, potrivit publicistului „istoria de succes” din Republica Moldova trebuie dusă până la capăt, până la victoria finală, până când socialiștii vor avea majoritatea în Parlament și Putin va putea realiza planul său de federalizare a Republicii Moldova și de legalizare a trupelor ruse pe Nistru, conform vechiului „plan Kozak”, pentru a scăpa de povara Pridnestroviei, a o pune pe umerii UE, ai României în special. Nicolae Negru observă de asemnea că vizita lui Dodon la Moscova era și în interesul lui Plahotniuc. Plecând, președintele Republicii Moldova a lăsat Piața Marii Adunări Naționale la dispoziția liderului PD, care a organizat o manifestație festivă dublă, combinând „Ziua Victoriei” cu „Ziua Europei”. Nu e clar pentru ziarist doar care e rolul lui Plahotniuc în relația dintre Dodon și Putin și dacă există o relație dintre Putin și Plahotniuc, al cărei numitor comun să fie Dodon.

CAPCANA votului mixt din R.Moldova, despre aceasta vorbește într-un interviu pentru ziarul Făclia din România și preluat de Ziarul Național Igor Munteanu fost ambasador al Republici Moldova în SUA. Potrivit lui Igor Munteanu, acest sistem avantajează candidaţii independenţi cu mulţi bani care, imediat după validarea rezultatelor, se asociază partidului care a stat în spatele ingineriei lor electorale. Totodată, sistemul uninominal reduce semnificativ rolul şi funcţia partidelor politice. Această tactică de a folosi candidaţii aşa-zişi independenţi care sunt preferaţi de obicei faţă de candidaţii unor partide politice a funcţionat la maxime turaţii în Autonomia Găgăuză la ultimele alegeri.

Fostul ambasador în SUA mai atrage atenția în ziar că iniţiativa PD de a crea 101 circumscripţii presupunea blocarea votului din diasporă, stabilirea unor locuri rezervate pentru Transnistria, introducerea mecanismului de rechemare a deputaţilor şi alte năzdrăvănii care, pe de o parte, au fost contestate vehement de societatea civilă. Proiectul de lege propus de PD este vicios sub mai multe aspecte – inclusiv din perspectiva faptului că include prevederi contrare textului actual al Constituţiei R.Moldova – revocarea deputaţilor, care nu poate fi făcută atâta timp cât există principiul constituţional „mandatul imperativ este nul”.

Adevărul scrie că experţii Comisiei de la Veneţia nu au rămas încântaţi de ce se întâmplă în Moldova, a declarat Maia Sandu referindu-se la întrevederea avută cu experţii Comisiei de la Veneţia, aflaţi la Chişinău. Preşedinta PAS a spus că aceştia i-au adresat mai multe întrebări despre situaţia politică, finanţarea partidelor, contextul sistemului electoral, despre ce se întâmplă în Republica Moldova.

„Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină preşedinte, acum este rândul lui Dodon să-l ajute pe Plahotniuc, a declarat maia Sandu citată de Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
19,06 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,35 m/s
Sun
23 °C
Mon
23 °C
Tue
20 °C
Wed
20 °C
Thu
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău