Dodon între Plahotniuc și Putin sau Republica Moldova „o istorie de succes” a Rusiei?

  • 12 Mai 2017 09:52
Dodon între Plahotniuc și Putin sau Republica Moldova „o istorie de succes” a Rusiei?

Revista presei din 12 mai 2017

Eșec pentru guvernul de la Chișinău, Parlamentul European ar putea amâna ajutorul de 100 de milioane euro pentru R. Moldova, titrează Moldstreet. Publicația scrrie că surse din Parlamentul European au spus pentru Europa Liberă că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost amânată. Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, pe 15 mai.

Europarlamentarii, spun sursele Europei Libere, ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon.

Dodon între Plahotniuc și Putin sau Republica Moldova „o istorie de succes” a Rusiei?, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul National. Autroul explică afișările atât de dese ale lui Putin cu Dodon, prin faptul că victoria electorală a lui Dodon e singurul succes al lui Putin din ultima vreme, pe care îl poate prezenta poporului rus setos de măreție și mesianism. Apoi, potrivit publicistului „istoria de succes” din Republica Moldova trebuie dusă până la capăt, până la victoria finală, până când socialiștii vor avea majoritatea în Parlament și Putin va putea realiza planul său de federalizare a Republicii Moldova și de legalizare a trupelor ruse pe Nistru, conform vechiului „plan Kozak”, pentru a scăpa de povara Pridnestroviei, a o pune pe umerii UE, ai României în special. Nicolae Negru observă de asemnea că vizita lui Dodon la Moscova era și în interesul lui Plahotniuc. Plecând, președintele Republicii Moldova a lăsat Piața Marii Adunări Naționale la dispoziția liderului PD, care a organizat o manifestație festivă dublă, combinând „Ziua Victoriei” cu „Ziua Europei”. Nu e clar pentru ziarist doar care e rolul lui Plahotniuc în relația dintre Dodon și Putin și dacă există o relație dintre Putin și Plahotniuc, al cărei numitor comun să fie Dodon.

CAPCANA votului mixt din R.Moldova, despre aceasta vorbește într-un interviu pentru ziarul Făclia din România și preluat de Ziarul Național Igor Munteanu fost ambasador al Republici Moldova în SUA. Potrivit lui Igor Munteanu, acest sistem avantajează candidații independenți cu mulți bani care, imediat după validarea rezultatelor, se asociază partidului care a stat în spatele ingineriei lor electorale. Totodată, sistemul uninominal reduce semnificativ rolul și funcția partidelor politice. Această tactică de a folosi candidații așa-ziși independenți care sunt preferați de obicei față de candidații unor partide politice a funcționat la maxime turații în Autonomia Găgăuză la ultimele alegeri.

Fostul ambasador în SUA mai atrage atenția în ziar că inițiativa PD de a crea 101 circumscripții presupunea blocarea votului din diasporă, stabilirea unor locuri rezervate pentru Transnistria, introducerea mecanismului de rechemare a deputaților și alte năzdrăvănii care, pe de o parte, au fost contestate vehement de societatea civilă. Proiectul de lege propus de PD este vicios sub mai multe aspecte – inclusiv din perspectiva faptului că include prevederi contrare textului actual al Constituției R.Moldova – revocarea deputaților, care nu poate fi făcută atâta timp cât există principiul constituțional „mandatul imperativ este nul”.

Adevărul scrie că experții Comisiei de la Veneția nu au rămas încântați de ce se întâmplă în Moldova, a declarat Maia Sandu referindu-se la întrevederea avută cu experții Comisiei de la Veneția, aflați la Chișinău. Președinta PAS a spus că aceștia i-au adresat mai multe întrebări despre situația politică, finanțarea partidelor, contextul sistemului electoral, despre ce se întâmplă în Republica Moldova.

„Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină președinte, acum este rândul lui Dodon să-l ajute pe Plahotniuc, a declarat maia Sandu citată de Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău