Dodon, despre război: „Continuăm să rămînem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat”

  • 02 Martie 2018 10:41
Dodon, despre război: „Continuăm să rămînem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat”

La 26 de ani de la războiul pe Nistru, început de Rusia împotriva Republicii Moldova, președintele Dodon, ne cere să fim împăciuitori. "Noi continuăm să rămânem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat", scrie șeful statului pe pagina sa de Facebook. Anul trecut, Dodon le propunea moldovenilor să-și ceară scuze de la separatiști pentru ostilitățile pe care tot ei le-au declanșat.

„Anul 1992 a fost umbrit de evenimentele sinistre de pe Nistru, care au răpit sute de vieți, au distrus destinul a mii de oameni. În prezent, cu 26 de ani mai tîrziu, noi continuăm să rămînem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat, care împiedică dezvoltarea statului nostru comun – Republica Moldova”, a scris Dodon.

Totodată acesta spune că „nu putem, și nici nu este corect, să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce și ai unor temeri false”.

Anul trecut în cadrul primei sale vizite în calitate de președinte a Republicii Moldova la Tighina, unde a purtat discuții cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, Dodon a declarat că „autoritățile de la Chișinău ar trebuie să-i ceară Tirspolului scuze pentru războiul de pe Nistru”. În cadrul aceleași vizite Dodon a depus flori împreună cu Krasnoselski la monumentul ridicat în memoria cazacilor care au luptat în conflictul armat din 1992.

Amintim că astăzi se împlinesc 26 de ani la războiul de independență moldo-rus din 1992. Evenimentul provocat de către Rusia s-a declanșat pe 2 martie 1992, după ce președintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturile de poliție loiale Chișinăului de pe malul stâng al Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău