Dodon ar trebui să găsească calea spre Bruxelles și Washington, spune un expert american

  • 20 Iulie 2019 12:35
Dodon ar trebui să găsească calea spre Bruxelles și Washington, spune un expert american

Ar fi foarte util ca Igor Dodon să descopere calea către Bruxelles, către Berlin, către Londra și către Washington, consideră expertul Fundației americane Jаmestown, Vladimir Socor.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de INFOTAG, el spune că nu e necesar ca Republica Moldova să fie reprezentată în raportul cu Occidentul doar de un singur partid (blocul ACUM - n.red.), că nu este nevoie de un monopol al relației, mai ales că Dodon spune că trebuie să avem relații la fel de bune și cu Rusia, și cu Occidentul.

De asemenea, expertul consideră că relația Președintelui RM cu Rusia "începe să fie demonopolizată", lucru demonstrat de "vizita delegației parlamentare la Moscova, din care au făcut parte și reprezentanți ai coaliției actuale, care a fost primită și de prim-ministrul Dmitri Medvedev, iar această primire Medvedev a contravenit protocolului".

"Participarea Partidului Socialiștilor la guvernare este, desigur, un interes al Rusiei. Interesul cel mai urgent al Rusiei a fost acela de a salva Partidul Socialiștilor din captivitatea lui Plahotniuc. PSRM era la un pas de a fi distrus de către Plahotniuc în eventualitatea unor alegeri anticipate. Rusia a intervenit în ultimul moment pentru a salva PSRM", consideră Socor.

Expertul consideră că "este în mod evident în interesul Republicii Moldova, în interesul stabilității și al reformelor ca actuala coaliție să continue cât mai mult timp".

Socor nu vede riscuri prea mari pentru coaliție în legătură cu alegerile locale programate pentru 20 octombrie.

"Eu nu văd acest risc. Atât Igor Dodon, cât și Maia Sandu au spus că au în vedere posibilitatea de a încheia un acord de neagresiune pentru perioada alegerilor locale, un acord potrivit căruia aceste două componente ale coaliției de guvernământ nu s-ar ataca reciproc și, mai ales, nu s-ar ataca pe subiecte de ordin identitar, lingvistic, istoric, geopolitic ș.a.m.d. Aceasta ar fi o parte componentă a eventualului acord, iar cealaltă parte propusă, mai ales de domul Dodon, ar fi aceea ca orașe, raioane și localități în care un partid dintre cele două obține primul loc să se coalizeze cu celălalt partid pentru perioada guvernării la nivel local, deci un fel de reproducere a coaliției la nivelul central. Cred că această idee este foarte bună. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de continuitate, are nevoie de lini&#351 ;te pentru continuarea reformelor, nu avem nevoie de sindromul alegerilor permanente", a conchis expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău