Documente confidențiale din negocierile SUA-Rusia. NATO asigură Kremlinul că nu are rachete Tomahawk în România și Polonia (El Pais)

  • 02 Februarie 2022 15:04
Documente confidențiale din negocierile SUA-Rusia. NATO asigură Kremlinul că nu are rachete Tomahawk în România și Polonia (El Pais)

Washingtonul este dispus să discute despre un angajament de a nu desfășura rachete sau forțe de luptă în Ucraina dacă Rusia este de acord să facă același lucru. Statele Unite și NATO au oferit Rusiei o soluție pentru detensionarea situație de securitate și pentru rezolvarea crizei de la granița cu Ucraina, însă nu au fost de acord să garanteze Rusiei că Ucraina nu va intra în NATO, potrivit scrisorilor confidențiale transmise Kremlinului, publicate de ziarul spaniol El Pais.

Statele Unite și aliații săi din NATO sunt, de asemenea, pregătiți să discute despre măsuri reciproce pentru evitarea incidentelor periculoase în aer sau pe mare și au asigurat Moscova că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia, scrie DIGI24.

Potrivit ziarului, care publică fotografii obținute din documentele confidențiale, atât Washingtonul, cât și NATO îi propun lui Putin să negocieze acorduri de dezarmare și măsuri de încredere în diferite foruri care includ Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Strategică SUA-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.

Orice acord pentru NATO sau pentru SUA este, însă, condiționat de soluționarea crizei din Ucraina

„Având în vedere desfășurarea militară substanțială, unilaterală și nejustificată în și în jurul Ucrainei și Belarusului, solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația într-un mod verificabil”, a transmis NATO în scrisoarea sa pentru Moscova.

„Poziția Guvernului Statelor Unite este că progresul poate fi realizat în aceste aspecte (măsuri de dezarmare și încredere) doar într-un mediu de detensionare a acțiunilor amenințătoare ale Rusiei față de Ucraina”, avertizează și Washingtonul.

Președintele rus, Valdimir Putin, cere ca NATO să nu permită Ucrainei accesul la Alianța Nord Atlantică și cere să fie semnat un acord bilateral cu Rusia privind securitatea. Două condiții pe care nici Statele Unite, nici NATO nu intenționează să le accepte.

Documentul de la Washington arată clar, potrivit El Pais, că SUA „continuă să susțină ferm politica ușilor deschise a NATO”, așa că nu exclude viitoarea aderare a unor țări precum Ucraina sau Georgia la Alianță.

Textul NATO își reafirmă politica ușilor deschise și subliniază dreptul tuturor statelor de a-și alege acordurile de securitate „fără interferențe”, adaugă documentul confidențial la care a avut acces cotidianul spaniol.

Răspunsurile SUA și NATO au fost negociate împreună, deși există o diferență importantă. Față de Alianța Nord Atlantică, Washingtonul este dispus să discute despre conceptul de „indivizibilitate a securității”. Este una dintre revendicările Moscovei, deoarece folosește acest principiu pentru a afirma că intrarea Ucrainei în NATO i-ar afecta securitatea. 

De altfel, marți, după întâlnirea cu Viktor Orban, Vladimir Putin a reiterat că Moscova studiază cu atenție răspunsurile trimise de Statele Unite și de NATO la nevoile sale de securitate, dar este deja clar că îngrijorările Rusiei au fost ignorate. Indivizibilitatea securității arată că nimeni nu își poate întări securitatea în detrimentul altora, a menționat acesta.

În mijlocul tensiuniilor, Statele Unite și Rusia au reluat marți dialogul direct.

Președintele rus Vladimir Putin nu a răspuns încă la cele două scrisori, dar a avertizat Occidentul după ce le-a primit că a ignorat garanțiile de securitate pe care le ceruse Moscova.

Acestea includ stoparea extinderii NATO, în special în Ucraina și Georgia, și încetarea întregii cooperări militare cu fostele republici sovietice. De asemenea, Rusia a mai cerut și retragerea NATO din România și Bulgaria, solicitare considerată de necceptat de către Alianța Nord Atlantică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău