Poveștile istorice și personale care abordează problemele întregii umanități au devenit filme la Festivalului Internațional „Millenium”
-
26 Octombrie 2018 14:18
Zilele Festivalului Internațional de film Documentar „Millenium” se încheie astăzi, 26 octombrie, la Chișinău. În cadrul evenimentului organizat de ONU în R. Moldova și OWH Studio au fost incluse șase proiecții premiate anul acesta la Bruxelles, care abordează teme de interes global precum migrație, refugiați, deținuți, conflicte, ecologie, povești istorice și personale. Reporterul nostru, Ina Guțu a discutat în cadrul unui club de presă organizat la sediul ONU la Chișinău, cu organizatorii festivalului Millenium.
Publicul de la Chișinău a avut ocazia să afle povestea refugiaților sirieni ajunși să muncească construind zgârie-nori în Liban, în timp ce propria lor țară, propriile lor case sunt ruinate de război, în filmul „Gustul Cimentului”. Un alt documentar, „Poștașul cumsecade” povestește povestea unui bărbat dintr-un sat bulgar părăsit, situat la graniță cu Turcia, care și-ar fi dorit dacă ar fi ajuns primar să invite refugiați sirieni să se stabilească în sat și să îl repopuleze.
Un alt documentar prezentat în cadrul festivalului „De cealaltă parte a zidului” spune povestea luptei pentru supraviețuire a patru frați imigranți din Honduras ajunși ilegal în Mexic și a căror singur părinte - mama a fost întemnițată de autoritățile mexicane.
Și-au dorit să ajungă la Chișinău pentru a face cunoscut festivalul „Millenium” și publicului din R. Moldova, a menționat pentru Radio Chișinău, Zlatina Rousséva, directorul artistic al acestui festival. Ea speră ca la edițiile următoare, la Bruxelles să ajungă și filme din R. Moldova.
„Cel mai mare aspect moral este ca în realizarea filmelor să te gândești la problemele globale umanitare din prezent. Iar noi, în calitate de regizori, de artiști trebuie ca prin filmele noastre să facem publicul să se gândească la aceste probleme existențiale. Dacă nu, să se gândească la găsirea unor soluții, pentru că acest lucru este uneori dificil, măcar să fie mai activi, mai înțelegători, mai responsabili.
Nu acceptăm în festival filme, deși foarte interesante, dar foarte egoiste. Și nu îmi plac festivalurile unde participă doar profesioniști, iar filmele nu transmit un mesaj social. Este important ca prin filmul tău să prezinți lumii un mesaj. Asta pentru că cinematografia de cele mai multe ori folosește bani sociali, și este important să ai acest dialog cu audiența, să ai această poziție etică în lume”.
Directorul festivalului Internațional „Cronograf”, Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din R. Moldova a apreciat amploarea de festivaluri de film organizate în această toamnă la Chișinău.
„Mi-a părut foarte bine când din sală ieșeau oameni simpli impresionați, care au zis că au înțeles printre imagini multe mesaje (referire la filmul ”Gustul cimentului” n.r. ). Nu se referea doar la subiectul migrației, forța de muncă la negru, cu care ne confruntăm noi. Și noi avem muncitori moldoveni care lucrează la Moscova în aceleași condiții, chiar mai rele. Dar filmul este o artă de aceea am prezentat acest film sperând că oamenii vor intra în atmosfera filmului documentar și a filmelor „Millenium”.
Ca și președinte al Uniunii Cineaștilor eu mă bucur că noi în luna octombrie am avut patru festivaluri. Moldova începe să atragă tot mai multe filme. A fost festivalul RAVAC, organizat în premieră, după care am avut Zilele Filmului Românesc, care aduce anual cele mai bune filme românești, am avut Animest-ul, și încheiem luna cu filemele „Millenium”
În această seară publicul va avea ocazia să vizioneze filmele „Mulțumesc pentru ploaie" (2017) și „O femeie capturată" (2017).
Zilele Festivalului Internațional de Film Documentar „Millenium” este organizat de ONU Moldova și Festivalul Internațional de Film Documentar ”Cronograf”.