Documentare românești la Gala Academiei Europene de Film

  • 12 Decembrie 2020 10:58
Documentare românești la Gala Academiei Europene de Film

Gala Academiei de Film Europene, ce se desfășoară în perioada 9 - 12 decembrie, va avea loc în acest an sub forma unei ceremonii fără public. Decernarea laureaților, în cadrul celei de-a 33-a ediții, va fi transmisă online de la Berlin, de la ora 21.

România este reprezentată de două documentare – „Acasă”, de Radu Ciorniciuc și „Colectiv”, de Alexander Nanău - o premieră importantă pentru cinematografia românească.

"Acasă", povestea familiei care a locuit 18 ani în Delta Văcărești și care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății, a fost documentată, pe parcursul unei perioade de aproape patru ani, de regizorul Radu Ciorniciuc, directorul de imagine Mircea Topoleanu și scenarista Lina Vdovîi, transmis AGERPRES.

"Această nominalizare este una din cele mai importante și frumoase recunoașteri ale muncii noastre. Este o oportunitate enormă pentru a pune în lumină temele umane și sociale pe care filmul 'Acasă' le atinge, într-un context mai larg, european. Iar cel mai mare merit îl are familia Enache, personajele principale ale filmului. Lor le mulțumim pentru încredere și pentru că au acceptat să fie parte dintr-o poveste care are puterea de a uni, de a ne reda încrederea în semeni. Pentru că doar împreună, prin toleranță, grijă și răbdare vom putea fi cu adevărat puternici - iar asta este cea mai însemnată lecție pe care povestea familiei Enache o spune", a declarat regizorul Radu Ciorniciuc.

Filmele "Acasă" și "Colectiv" se regăsesc și în selecția International Documentary Association (IDA) Awards 2020 dedicată lungmetrajelor documentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău