DOCUMENTAR Luna August - a opta lună a anului

  • 01 August 2016 10:20
DOCUMENTAR Luna August - a opta lună a anului

Luna august este a opta lună a anului în calendarul Gregorian și are 31 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore.

Luna numită inițial Sextilis, deoarece a fost a 6-a lună în vechiul calendar roman, apoi a fost denumită Augustus, după împăratul roman.

Grecii numeau luna august Metageitnion.

Date astrale exacte

Soarele: la începutul lunii răsare la ora 06 h 03 m și apune la ora 20 h 40 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 06 h 38 m și apune la ora 19 h 53 m.

La data de 23 august se face trecerea în semnul zodiacal Fecioară.

Fazele Lunii: 2 august — Lună Nouă (din această zi, Luna începe să crească) 14 h 06 m; 10 august — Luna la Primul Pătrar 21 h 18 m; 18 august — Lună Plină (din această zi, Luna începe să descrească) 12 h 24 m; 25 august — Luna la Ultimul Pătrar 06 h 42 m, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

În tradiția noastră populară, luna august se numește Măselar, Gustar, Secerar.

Potrivit tradiției populare, la începutul lunii august începe perioada împerecherii urșilor, turmele de oi coboară de la munte, se sfințesc grânele, semințele, plantele de leac, se retează stupii și se pregătesc de iarnă, se mănâncă turte calde și se bea vin îndulcit cu miere.

Calendarul creștin al lunii august este dominat de postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 și 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) și de Sărbătorile Schimbarea la Față a Domnului pe 6 august și Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul pe 29 august (zi de post).

Pe 6 august, de Probejenie, care reprezintă în Calendarul popular hotarul dintre anotimpurile vară și toamnă, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii încetează cu scăldatul în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire.

În dimineața zilei de Sfânta Maria Mare, pe 15 august, femeile credincioase merg la biserică cu fructe și bucate alese, pe care le vor sluji și le vor da de pomană, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ''Zile și mituri. Calendarul țăranului român'' (2000). De asemenea, există, în această zi, superstiția conform căreia dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

Între sărbătorile Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este o perioadă favorabilă semănăturilor de toamnă, condițiile de climă fiind optime pentru aceste activități.

SURSA: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău