DOCUMENTAR | Eclipsa de lună din această noapte, vizibilă și în R. Moldova

  • 16 Iulie 2019 10:20
DOCUMENTAR | Eclipsa de lună din această noapte, vizibilă și în R. Moldova

Eclipsa parțială de Lună care se produce în noapte de 16 spre 17 iulie 2019 este vizibilă în totalitate din R. Moldova și România, în Europa, în America de Sud, în Africa, în Asia și în Australia, dacă cerul este senin, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Fenomenul astronomic începe la ora 21 și 44 minute (ora locală) pe 16 iulie, astrul lunar făcându-și apariția pe cer de la 20 și 49 minute, deci înainte de începerea eclipsei.

Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei este când Luna se află în umbră, faza respectivă începând la ora 23 și 02 minute iar ieșirea din umbră va avea loc abia după trei ore, respectiv la ora 02.00 .

Lună intră pe 17 iulie la 00 h 42 m în faza de Lună Plină, maximul eclipsei înregistrându-se la 00 h 21 m, moment în care mai mult de jumătate din Lună se află în umbră. Pe parcursul eclipsei Luna este poziționată foarte aproape de orizont, înspre sud. Sfârșitul eclipsei are loc la ora 03 și 18 minute, Luna aflându-se sub orizont.

Nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei. Pasionații de astronomie vor putea vedea eclipsa de pe terasa Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București. Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se vor afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, numită Sagittarius, potrivit paginii dedicată de Observator eclipsei.

Următoarele două eclipse de Lună vizibile din R. Moldova și România se vor produce în ianuarie 2020 și respectiv în iunie 2020, ambele fiind prin penumbră. După o pauză de mai bine de un an, în mai 2022 vom putea observa de pe teritoriul țării noastre o eclipsă totală de Lună.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la faza de Lună Plină (LP), deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Lunațiile - Luna Nouă sau Luna Plină - se produc la fiecare două săptămâni, eclipse în schimb sunt de regulă patru pe an, două de Soare și două de Lună (anul acesta se produc trei de Lună și două de Soare, eveniment astronomic mai puțin obișnuit) potrivit www.timeanddate.com.

Pământul are întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită "penumbră". În timpul unei eclipse de Lună, Luna intră în umbra Pământului încetul cu încetul. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roșie închisă. Aceasta este o eclipsă totală de Lună. Dacă Luna nu intră în întregime în umbra Pământului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii să nu fie acoperit în totalitate, ci doar "mușcat" foarte tare. Aceasta se numește eclipsă parțială de Lună. Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, avem o eclipsă de Lună prin penumbră.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem "citi" particularitățile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.Hr. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. În credința populară românească, oamenii spuneau că cei doi aștri erau mâncați de vârcolaci.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău