DOCUMENTAR despre soarta și viața basarabenilor ce au fost deportați în Siberia

  • 22 Octombrie 2016 09:31
DOCUMENTAR despre soarta și viața basarabenilor ce au fost deportați în Siberia

Un film documentar, despre soarta și viața românilor basarabeni deportați în Siberia, regiunea Irkutsk, după cel de-al Doilea Război Mondial, cu imagini și interviuri în premieră pentru spațiul românesc, va fi lansat și difuzat la televiziunile naționale din România și Republica Moldova, în toamna anului 2016.

Proiecția este rezultatul celei de-a treia ediții a ”Expedițiilor Memoriei”, realizate la sfârșitul lunii septembrie, în Siberia de către o echipă de cercetători, oameni de film și jurnaliști, condusă de istoricul Octavian Țîcu.

Documentarul îi are ca protagoniști pe basarabenii care locuiesc în prezent în regiuni din îndepărtata Siberie, Federația Rusă, în sate construite acum aproape șapte decenii de conaționalii noștri deportați de regimul sovietic. Expediția în aceste locuri la fel ca și expedițiile anterioare în regiuni din Kazahstanul de Nord, a fost o premieră pentru istoriografia românească.

”Vă imaginați am intrat în sate în care ni s-au deschis porți în care am fost salutați în limba română. Am fost emoționați să descoperim în viață oameni care au fost deportați, sau care descind din persoane deportate. Politica era următoare. Oamenii erau descărcați la Taișet, lăsați în taiga în câteva corturi. Sosnovka, Veselyi sunt localități construite de conaționalii noștri în ani 1949-1950”, a mărturisit istoricul Octavian Țîcu, inițiatorul proiectului ”Expedițiile Memoriei”.

Sursa: Facebook.com/Octavian Țîcu: Satul Veselyi, casa moldoveneasca cu verandă... un amestec dintre tradiția românească și cea rusă de a face case în Siberia.

Potrivit lui Octavian Țâcu în iulie 1949 în regiunea Irkutsk din Siberia au fost deportați aproximativ șase mii de basarabeni.

Sursa: Facebook.com/Octavian Țîcu: Expedițiile Memoriei 2016...satul Veselyi, construit in taigaua siberiana de către basarabenii deportați în anul 1949.

Cimitirele în care au fost îngropați basarabenii sunt lăsate în paragină, iar localnicii nu știu prea multe despre istoria recentă și soarta tristă a celor care odihnesc pe acele meleaguri, a mărturisit istoricul specializat în studiul deportărilor, Viorica Olaru-Cemârtan.

”Memoria acestor oameni nu se cinstește, nici în cimitire, sau prin intermediul unor conferințe sau simpozioane din acea zonă a Federației Ruse, probabil ca în majoritatea teritoriului acestui stat. Localnicii nu cunosc decât foarte superficial că acum 70 de ani pe acele locuri în taigaua sălbatică au fost aduse aceste eșaloane cu deportați, care au transformat taigaua în sate”, a constatat Viorica Olaru-Cemârtan.

Printre participanții la expediție este și directorul OWH studio, Virgiliu Mărgineanu.

„Chiar dacă proiectul pare că a întârziat cu vreo 10-15 ani, mă bucur că l-am realizat și am reușit să mai prindem câțiva oameni în viață.  Colegii noștri cineaști din Țările Baltice, trimiteau filme la Festivalul Cronograf, despre deportările făcute din acele teritorii, încă în 2005”, a mărturisit Virgiliu Mărgineanu.

Ajunse la cea de-a treia ediție, Expedițiile Memoriei sunt organizate cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, a Institutului de Istorie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei și a mai multor universități de la Chișinău.

Expedițiile anterioare realizate în 2013 și 2015, în nordul Kazahstanului, de către istorici de pe ambele maluri ale Prutului, a dus la realizarea unui documentar în patru episoade, și lansarea volumului "Spassk 99 - o istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan, în documente".

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău