DOCUMENTAR | Actrița Emma Thompson, de două ori distinsă cu premiul Oscar

  • 22 Octombrie 2016 11:17
DOCUMENTAR | Actrița Emma Thompson, de două ori distinsă cu premiul Oscar

Actrița Emma Thompson a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin în filmul ''Howard's End'', în 1993, și pentru scenariul filmului ''Sense and Sensibility'', în anul 1996.

Emma Thompson s-a născut la 15 aprilie 1959, la Londra, ca fiică a regizorului Eric Thompson și a actriței Phyllida Law. La început, tânăra Emma nu a dorit să urmeze cariera părinților, așa că s-a înscris la Universitatea Cambridge, pentru a studia literatura engleză, notează site-ul biography.com. Aici, însă, a început să joace teatru, în trupa Footlights Group, descoperindu-și pasiunea pentru actorie. După ce absolvit, în 1980, a încercat, pentru un timp, dar fără succes, stand-up comedy. Cu toate acestea, reușește să se facă remarcată în diferite roluri pe scenă sau la televiziunea britanică. În 1983, a jucat în serialul de comedie ''Alfresco'', dar primul rol major l-a avut în reecranizarea musicalului ''Me and my girl'' (1985), care a propulsat-o în galeria actrițelor de succes.

Anul 1987 îi aduce două producții de televiziune, ''Tutti Frutti'', care urmărește nenorocirile prin care trece trupa rock The Majestics, și drama ''Fortunes of War'' (Destine de război), în care joacă alături de Kenneth Branagh, cu care se va căsători la 29 august 1989. Cei doi interpretează un cuplu britanic care trăiește la București, în România, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru acest din urmă rol, Emma Thompson a primit premiul Academiei britanice de Film, BAFTA.

Cei doi au continuat să colaboreze la numeroase alte proiecte. Astfel, în 1989, actrița a avut un rol secundar în adaptarea cinematografică a piesei shakespeariene ''Henric al V-lea'', în regia lui Branagh, iar în 1991, interpretează rolul unei femei care și-a pierdut memoria, în filmul ''Dead Again'', tot în regia lui Branagh, dar avându-l pe acesta și ca partener pe platoul de filmare. În ''Peter's Friends'' (1992), cei doi erau colegi de școală, iar un an mai târziu, îi revedem în adaptarea cinematografică a comediei ''Much Ado about Nothing'' (1993), pe care Branagh a regizat-o și a adaptat-o pentru ecran.

În 1992, Thompson reușește o prestație remarcabilă, în filmul ''Howards End'', în care joacă alături de Anthony Hopkins. Filmul, produs de Ismail Merchant și în regia lui James Ivory, are la bază romanul semnat de E.M. Forster și urmărește relațiile dintre două familii, Schlegel și Wilcox. Filmul i-a adus Emmei Thompson numeroase premii, inclusiv Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal.

Anul următor, Thompson strălucește într-o dramă mai contemporană, ''In the Name of the Father'' (1993), în care interpretează rolul unei avocate ce apără o familie, mai exact pe tatăl și pe fiu, condamnați pe nedrept de comiterea unui atentat cu bombă, în care și-au pierdut viața mai mulți oameni nevinovați. Pornind de la o poveste adevărată, filmul a fost primit cu entuziasm. În același an, are ocazia să joace din nou alături de Anthony Hopkins, în filmul ''The Remains of the Day''. Ambele roluri i-au adus actriței câte o nominalizare la Premiile Oscar din anul următor. Deși nu a câștigat, ea a continuat seria succeselor. Interpretarea din ''Rațiune și simțire'' (1995), în regia lui Ang Lee, a primit numeroase recenzii favorabile din partea criticilor și s-a bucurat de popularitate în rândul publicului, aducându-i actriței un Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Anul 1995 s-a dovedit a fi unul de curbură în viața personală a actriței. Divorțează de Keneth Branagh, dar începe o nouă relație, de data aceasta cu actorul Greg Wise, unul dintre actorii care au jucat în ''Rațiune și simțire''. În 1999, s-a născut fiica lor, Gaia Romilly, iar căsătoria celor doi a avut loc în anul 2003.

În 1997, Emma Thompson joacă, alături de mama ei, în ''The Winter Guest'' (1997). Nu este primul film în care joacă împreună, dar este, probabil, cel mai apreciat. În regia lui Alan Rickman, drama a primit recenzii pozitive, dar nu s-a bucurat de o audiență impresionantă. Anul următor, Thompson a câștigat un premiu Emmy pentru apariția, în calitate de invitat, în sitcomul ''Ellen''. În 2001, a primit o altă nominalizare la premiile Emmy, pentru contribuția sa, alături de Mike Nichols, la scenariul filmului ''Wit'', în care Thompson a și jucat. Trei ani mai târziu, primește mai multe nominalizări pentru rolurile din mini-seria ''Angels in America''.

DOCUMENTAR | Actrița Emma Thompson, de două ori distinsă cu premiul Oscar

Revine, apoi, pe marele ecran, și o putem vedea în două episoade din seria ''Harry Potter''. De asemenea, scrie și joacă în filmul pentru copii ''Nanny McPhee'' (2005), iar în 2008, o putem vedea în două filme complet diferite, ''Brideshead Revisited'' și ''Last Chance Harvey''. În 2010, revine la filmul pentru copii, în ''Nanny McPhee and the Big Bang'', iar în 2015, o putem admira din nou ca actriță de teatru, la punerea în scenă a musicalului ''Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street'', în care face un rol remarcabil.

Sursa: agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău