DOCUMENTAR: Prim-balerina Alina Cojocaru împlinește 35 de ani

  • 27 Mai 2016 18:22
DOCUMENTAR: Prim-balerina Alina Cojocaru împlinește 35 de ani

Prim-balerina Alina Cojocaru, una dintre cele mai apreciate balerine la nivel mondial, s-a născut la 27 mai 1981, în București.

A studiat la Kiev timp de șapte ani, începând de la vârsta de 9 ani, perfecționându-se apoi, din 1997, la Școala Regală de Balet din Londra, în urma câștigării bursei Premiului Lausanne. Șase luni mai târziu se întoarce la Kiev, alăturându-se renumitei Companii de Balet, ca prim solist. Aici a dansat în spectacole precum ''Don Quijote'' (spectacolul său de debut), ''Frumoasa din pădurea adormită'', ''Spărgătorul de nuci'' și ''Coppelia''.

Balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg. (București, 12 ian. 2008)

Un an mai târziu, în noiembrie 1999, ea s-a alăturat Companiei Royal Ballet de la Londra (Covent Garden), iar la sfârșitul sezonului a fost promovată la rangul de solist. La 17 aprilie 2001, Sir Anthony Dowell o promovează la rangul de prim solist după performanța sa din ''Giselle''. A dansat vreme de 13 ani, împreună cu Johan Kobborg — cu care formează un cuplu atât pe scenă, cât și în afara acesteia—, în cadrul Royal Ballet, continuând să danseze, ca artist invitat, cu companii renumite din întreaga lume, precum American Ballet Theater, Hamburg Ballet, Tokyo Ballet ș.a.

În iunie 2013 Alina Cojocaru a părăsit Royal Ballet, alăturându-se English National Ballet.

A interpretat rolurile Odette-Odile din "Lacul lebedelor", Julieta din "Romeo și Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), Kitri în "Don Quijote" (în viziunea lui Rudolf Nureev), Olga și Tatiana în "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), Nikiya în ''Baiadera" (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon","Cinderella".

Balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg, într-un spectacol de balet la Teatrul Național "I.L. Caragiale". (23 ian. 2007)

Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe o scenă românească în 2002, interpretând, alături de ansamblul Operei Naționale din București, rolul titular din ''Giselle''. În 2003, celebra balerină a revenit în țara natală, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, la Gala de balet din cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În 2005, artista revine pentru a treia oară în România, tot împreună cu Johan Kobborg, în spectacolul ''Don Quijote'', alături de Baletul Operei Române. La începutul anului 2007 a susținut, alături de Johan Kobborg, la Teatrul Național București, alte două spectacole. A revenit pe scena românească, la Opera Națională București, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet "Baiadera".

În 2010, Alina Cojocaru a fost invitatul special, alături de balerina Natalia Osipova, în sezonul de primăvară al American Ballet Theatre de la Metropolitan Opera House (New York), interpretând rolul principal, al prințesei Aurora, în spectacolul ''Frumoasa din Pădurea Adormită''.

La 30 mai 2010 Alina Cojocaru și Johann Kobborg, pe atunci prim-balerini la Royal Opera House Covent Garden, au evoluat pe scena Operei Naționale București într-un spectacol-eveniment cu "Giselle", împreună cu soliștii Companiei de Balet și ansamblul de balet al ONB. Înainte cu câteva zile, Alina Cojocaru a declarat pentru AGERPRES că pentru ea "dansul este un fel de a comunica cu oamenii", iar rolul preferat rămâne Giselle. "Fiecare spectacol care urmează devine unul preferat, dar dacă a trecut un an și nu am făcut Giselle, îi duc dorul", declara atunci celebra balerină.

La 7 decembrie 2013, Alina Cojocaru a dansat în premiera națională a baletului ''La Sylphide'', în coregrafia lui Johan Kobborg, la Opera Națională București. Alături de ea, un alt invitat de talie mondială în acest spectacol a fost prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câștigător al Premiului Dancing Times la categoria "Cel mai bun dansator" la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

A revenit pe scena Operei Naționale București la 13 decembrie 2014, cu ocazia premierei de gală a baletului "La fille mal gardee", în coregrafia celebrului Sir Frederick Ashton. În acest spectacol, în care a dansat alături de Johan Kobborg și Robert Enache, Alina Cojocaru a interpretat rolul Lise.

În 2015 Alina Cojocaru apare din nou pe scena Operei Naționale București în spectacolele "Classical Symphony" în coregrafia lui Yuri Possokhov, "Petite Mort" în coregrafia lui Jiri Kylian și "Marguerite and Armand", în coregrafia lui Sir Frederick Ashton, precum și în spectacolul "DSCH. The Dream". A putut fi admirată, de asemenea, la gala de balet "World Ballet Stars" care a avut loc la 9 decembrie 2015, la Lincoln Center's Rose Hall din New York, un spectacol unic ce a reunit balerini de top din România și staruri ale baletului internațional.

Printre distincțiile care i-au fost conferite Alinei Cojocaru se numără Ordinul Național de Merit în grad de Cavaler ''pentru performanțele sale prin care reprezintă și impune talentul românesc pe marile scene ale lumii'' (2002).

Alina Cojocaru, într-un spectacol de balet la Teatrul Național "I.L. Caragiale". (23 ian. 2007)

În ianuarie 2003, Alina Cojocaru a câștigat premiul Richard Sherrington pentru cea mai bună dansatoare, premiu decernat de către Critics Circle National Dance Awards, Marea Britanie. Un an mai târziu, a fost desemnată cea mai bună balerină în cadrul Festivalului ''Monaco Dance Forum'' și la Gala Premiilor Nijinsky. Tot în anul 2004, Ministerul român al Afacerilor Externe i-a acordat premiul "Diplomației prin Cultură", premiu primit în acel an și de Ioan Holender.

În 2005, a primit premiul TVR Internațional, acordat pentru "stilul inconfundabil și sinceritatea cu care abordează arta dansului, pentru strălucirea interpretativă care a propulsat-o pe marile scene ale lumii". În februarie 2006, Alina Cojocaru a primit din partea revistei VIVA premiul pentru Artă și Cultură. În 2009, evoluția Alinei Cojocaru în spectacolul "Giselle" din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Prim-solista Alina Cojocaru, în spectacolul de balet "Don Quijote". (7 dec. 2005)

Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului "Balerina deceniului", decernat cu ocazia unei prestigioase gale internaționale de balet "Stars of the 21st Century" desfășurată în anul 2010 la Moscova. Balerina română a împărțit premiul cu Lucia Lacarra din Spania și Svetlana Lunkina și Diana Vishneva din Rusia.

La 15 noiembrie 2010 Alina Cojocaru s-a numărat, alături de Răzvan Mazilu, Ioan Holender, Dan Iordăchescu și Felicia Filip, printre premianții celei de a doua ediții a Galei Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical, eveniment menit să răsplătească performanțele și performerii în domeniu în anul 2010, care a avut loc la Opera Națională București.

A câștigat, în 2012, premiul Benois pentru cea mai bună balerină, una dintre cele mai râvnite distincții în lumea baletului.

Alina Cojocaru a organizat pe parcursul ultimilor ani ''Gala Alina&Prietenii'' în România și la Londra, în sprijinul Fundației Hospice ''Casa Speranței'', de sprijinire a bolnavilor incurabili din spitalele românești. La 12 mai 2013, un astfel de eveniment a fost organizat la Sadler's Wells, cel mai prestigios teatru de dans din Marea Britanie, fiind organizat de Fundația Hospice ''Casa Speranței'' cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Spectacolul de gală i-a avut ca invitați de marcă pe Daria Klimentova și Vadim Muntagirov — prim-balerini ai English National Ballet, Steven McRae și Johan Kobborg de la Royal Ballet, Thiago Bordin de la Hamburg Ballet.

Sursa: agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău