DOCUMENTAR: Emil Cioran – exilul metafizic al omului „izgonit din rai”
-
02 Iulie 2016 14:23
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă și curaj au adus România intre țările care au imbogățit cunoașterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Emil Cioran.
Emil Cioran s-a născut în 8 aprilie 1911 la Rășinari, unde tatăl său era preot. A făcut studiile liceale în Sibiu, la Liceul „Gheorghe Lazăr”, apoi a urmat cursurile Facultății de Filozofie și Litere din București. După o bursă de studii în Germania, a fost, între 1936 și 1937, profesor de filozofie la un liceu din Brașov. În 1937, pleacă la Paris cu o bursă a Institutului Francez din București, iar în 1945 se stabilește definitiv în Franța. După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste va trăi întreaga viață la Paris ca apatrid.
La numai 23 de ani, Emil Cioran debuta editorial cu volumul Pe culmile disperării. Înainte de a se stabili definitiv în Franța, va mai publica încă patru cărți în limba română: Cartea amăgirilor, Schimbarea la față a României, Lacrimi și Sfinți, Amurgul gândurilor, volume care, după instalarea comunismului, vor rămâne în Fondul secret al bibliotecilor din România. Abia din 1990 cărțile lui de tinerețe încep să fie reeditate și redate, astfel, publicului larg.
Din 1945, an în care încheie lucrul la Îndreptar pătimaș (volum rămas inedit până în 1991), Cioran va scrie numai în limba franceză, abandonând premeditat limba maternă.
În 1949 îi apare la prestigioasa editură Gallimard – care va publica mai târziu majoritatea cărților sale – Precis de decomposition (Tratat de descompunere, Humanitas, 1992), volum în care criticii francezi salută noutatea gândirii tânărului autor, suplețea ideilor și stilul plin de distincție și finețe al limbii. Pentru „debutul” francez, Emil Cioran primește premiul Rivarol. Este, de altfel, singura distincție pe care o acceptă, refuzând toate celelalte importante premii literare decernate ulterior. Cărțile care au urmat i-au construit și consolidat un prestigiu, o faimă și o admirație de care puțini autori s-au bucurat mai ales la Paris în ultimele decenii ale secolului trecut.
Scrierile lui Cioran dezvăluie cugetări profund personale. „N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele”, va nota el mai târziu. Păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârșitul civilizației, deșertăciunea vieții, obsesia absolutului, exilul metafizic al omului „izgonit din rai”, sinuciderea ca idee care ajută supraviețuirii sunt doar câteva teme exprimate în sofisme, aforisme și paradoxuri care îi străbat operele.
Emil Cioran a trăit la Paris în celebrul Cartier Latin pe care nu l-a părăsit niciodată. A evitat publicitatea, trăind retras, dar cultivând darul conversației cu câțiva prieteni apropiați. Ei povestesc că nu era deloc sumbru și pesimist, cum îl cataloghează mulți: după ce enunța cîte o frază paradoxală, izbucnea el însuși în râs, își amintește criticul clujean Ion Vartic.
Se știe că Emil Cioran le refuza vizitatorilor veniți din țară să vorbească românește. Și, totuși, pe parcursul dialogului se trezea el însuși folosind limba din țara natală, pentru că, bunăoară, nu găsea un echivalent franțuzesc la expresia românească „fără noroc”. Sau la „n-a fost să fie”.
V-am prezentat astăzi personalitatea lui Emil Cioran în cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii.
Acesta nu este un clasament, iar lista rămâne deschisă. Așteptăm propunerile voastre pe site-ul eualegromania.ro.
Mâine Radio Romania Regional vă invită să cunoașteti o nouă personalitate care a marcat știinta sau cultura mondială.
Realizator: Dan MOȘOIU
Voice-over: Anca Mureșan BOTA
Redactor șef: Lavinia Nicoleta GHIȘA
Prezentator: Lavinia Nicoleta GHIȘA
Operator cameră Călin FĂRCAȘ
Editor imagine: Călin FĂRCAȘ
Sursa: eualegromania.ro
Audio Player