Doctorii în drept nu vor mai fi admiși în avocatură fără stagiere și examene, iar judecătorii și procurorii vor fi scutiți doar de stagiu, nu și de teste

  • 21 Septembrie 2021 15:49
Doctorii în drept nu vor mai fi admiși în avocatură fără stagiere și examene, iar judecătorii și procurorii vor fi scutiți doar de stagiu, nu și de teste

Judecătorii și procurorii care vor dori să fie admiși în avocatură nu vor mai fi scutiți de examene, iar doctorii în drept nu vor mai beneficia de privilegii. Legea cu privire la avocatură ar putea fi modificată. Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect prin care se propune modificarea și completarea unui articol de lege care precizează cerințele pentru exercitarea profesiei de avocat, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, proiectul prevede că profesia de avocat poate fi exercitată de persoana care are cetățenia Republicii Moldova, în privința căreia nu a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sub forma tutelei, are diplomă de licențiat în drept sau echivalentul acesteia, se bucură de o reputație ireproșabilă și a fost admisă în profesia de avocat după efectuarea stagiului profesional și susținerea examenului de calificare.

Sunt scutite de efectuarea stagiului profesional persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în muncă în funcția de judecător sau procuror, dacă, în termen de șase luni după demisia din funcția respectivă, au solicitat participarea la examenul de calificare.

Persoanele scutite de efectuarea stagiului profesional, până la participarea la examenul de calificare, sunt obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 ore, în cadrul Centrului de Instruire a Avocaților, privind deontologia profesională a avocaților, administrarea profesiei și alte domenii stabilite în Statutul profesiei de avocat.

Persoana nu are reputație ireproșabilă și nu poate fi admisă la examen, precum și nu i se eliberează licența pentru exercitarea activității de avocat dacă:

  • a fost condamnată anterior pentru infracțiuni grave, deosebit de grave, excepțional de grave săvârșite cu intenție, chiar dacă au fost stinse antecedentele penale;
  • nu au fost stinse antecedentele penale pentru comiterea altor infracțiuni;
  • anterior i-a fost retrasă licența pentru exercitarea profesiei de avocat;
  • anterior a plecat din funcția de judecător, notar, consultant juridic, funcționar public sau din alte organe de drept în circumstanțe care nu sunt onorabile;
  • comportamentul sau activitatea ei este incompatibilă cu normele Codului deontologic al avocatului;
  • prin hotărârea instanței judecătorești, s-a stabilit un abuz prin care ea a încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Persoanele scutite de efectuarea stagiului profesional conform art. 10 alin. (2) sunt obligate să se prezinte la examenul de calificare în termen de un an de la solicitarea de a fi admis în profesie. În cazul nesusținerii examenului, persoana care dorește să-l susțină repetat este obligată să se prezinte la examenul de calificare imediat următor. Dacă nu promovează de două ori examenul de calificare, aceasta va fi admisă în profesie în condiții obișnuite.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Prevederile ei sunt aplicabile și față de persoanele care au cerut admiterea în profesia de avocat în temeiul art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură până la intrarea în vigoare a amendamentelor, dacă o decizie pe marginea acestor cereri nu a fost luată până la intrarea în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău