DOC | Șapte eurodeputați solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci de la liceul Orizont

  • 07 Septembrie 2018 08:43
DOC | Șapte eurodeputați solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci de la liceul Orizont

Șapte eurodeputați, printre care Monica Macovei, au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci reținuți în Republica Moldova și respectarea drepturilor omului. Și Comisarului european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn a scris pe contul său de Twitter că așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova să răspecte statul de drept și respecatarea tutror procedurilor judiciare în cazul profesorilor expulzați.

Europarlamentarii scriu că au fost șocați să afle despre reținerea profesorilor turci de către SIS. În acest context, europarlamentarii amintesc Chişinăului că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei şi că trebuie să respecte carta Europeană a drepturilor omului.

Pe pagina sa de facebook, eurodeputatul Monica Macovei că a trimis mesaj tutror membrilor Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova și autorităților din Republica Moldova să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci într-o țară în care viața le este pusă în pericol. “Convenția Consiliului Europei și Convenția ONU prevăd că este interzisă expluzarea sau deportarea oamenilor în țări în care riscă să fie torturați și supuși la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiți pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o “lovitură de stat”. Carta Fundamentală a Drepturilor Omului și Convenția europeană de extrădare, conțin prevederi similar”, menționează Monica Macovei.

Ieri, președintele Parlamentului Andrian Candu a cerut audieri parlamentare pe marginea cazului, iar premierul Pavel Filip - explicații de la SIS și ca procesul de studii la LT „Orizont” să se desfășoare normal în continuare. Totodată Igor Dodon a acuzat presa de duble standarde.

Serviciul de Informații și Securitate a anuțat ieri că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați astăzi de pe teritoriul Republicii Moldova. Cel puțin patru dintre aceștia sunt cetățeni turci angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de autoritățile de la Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen.

 

DOC | Șapte eurodeputați solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci de la liceul Orizont

DOC | Șapte eurodeputați solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci de la liceul Orizont

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22,88 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău