DOC | Prevederile privind accesul persoanelor afectate de infracțiuni și al celor acuzate la materialele urmăririi penale, sesizate la Curtea Constituțională

  • 07 August 16:13
DOC | Prevederile privind accesul persoanelor afectate de infracțiuni și al celor acuzate la materialele urmăririi penale, sesizate la Curtea Constituțională

Reprezentantul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Sergiu Litvinenco a anunțat că a contestat astăzi, 7 august, la Curtea Constituțională prevederile legale care nu permit accesul persoanelor afectate de infracțiuni și persoanelor acuzate la materialele urmăririi penale.

„Nu am contestat dreptul procurorilor de a ține anumite informații confidențiale, ci interdicția absolută și nelimitată în timp pentru victimă și apărare de a avea acces la materialele urmăririi penale. Legislația trebuie schimbată în spiritul standardelor Uniunii Europene, unde fiecare decizie a acuzării de a nu divulga anumite informații trebuie să fie motivată convingător, limitată în timp și susceptibilă controlului judecătoresc. Așa vom avea mai puține abuzuri ale procurorilor și o mai bună respectare a drepturilor omului Abuzurile procurorilor au fost mereu ascunse sub celebrul „secret al urmăririi penale”. Chiar și în cazul investigațiilor vizând ”7 aprilie”, ”Furtul miliardului” sau ”Spălătoria rusească”, procurorii au invocat mereu „secretul urmăririi penale” pentru a nu ne oferi nici cele mai mici detalii despre cum (nu) investighează dosarele! Nici cei acuzați în dosare la comandă nu se puteau apăra! De exemplu, trecerea intempestivă a celor peste 500 de primari între 2016-2019 la partidul lui Plahotniuc era determinată de dosarele la comandă intentate de procurorii ”coordonatorului executiv” despre care însăși primarii nu știau nimic. Nicio țară democratică nu creează atâta secretomanie în jurul investigațiilor procurorilor. Sistemul din Moldova este o reminiscență a sistemului sovietic, în care procuratura era atotputernică, care nu putea fi monitorizată decât de partid și oricine trebuia să creadă procurorii pe cuvânt. Când încrederea în justiție este atât de joasă, este cel puțin iresponsabil din punct de vedere politic să menținem această secretomanie”, a declarat Sergiu Litvinenco pe Facebook. 

Vă prezentăm câteva imagini din materialele publicate de reprezentantul PAS pe Facebook, care fac parte din sesizarea prezentată la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
16
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău