DOC | Cum a răspuns Alexandr Stoianoglo la întrebările Comisiei de anchetă privind „laundromatul rusesc”

  • 18 Ianuarie 2021 14:06
DOC | Cum a răspuns Alexandr Stoianoglo la întrebările Comisiei de anchetă privind „laundromatul rusesc”

Președinta Comisiei de anchetă privind „spălătoria rusească” sau așa-numitul laundromat, deputata Platformei DA,Inga Grigoriu, a anunțat că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a oferit răspunsuri în scris la întrebările Comisiei „Laundromat”.

Potrivit unui comunicat al Platformei DA, întrebările i-au fost adresate din considerentul că dânsul a ocupat funcții importante în anii 2009-2014, ani în care s-au întâmplat evenimentele nefaste pentru R. Moldova numite generic „spălătoria de bani murdari ai mafiei rusești – LAUNDROMAT”, ce au culminat cu jaful secolului.
 
Astfel, întrebat în ce an și în ce circumstanțe a fost informat despre faptul că prin intermediul unor bănci din R. Moldova, în anii 2010-2014, se efectuează un șir de tranzacții financiare suspecte în proporții deosebit de mari, Alexandr Stoianoglo a răspuns că a aflat despre toate acestea acum 3-4 ani din presă, în calitatea sa de atunci de membru al Consiliului Suprem de Securitate, nu-și amintește să se fi discutat subiectul în cadrul Consiliului, iar ca deputat nu a discutat subiecte de domeniul financiar-bancar în cadrul Comisiei parlamentare pe care o conducea.
 
De asemenea actualul procuror general afirmă că a fost categoric împotriva desființării judecătoriilor economice de circumscripție, nu l-a cunoscut și nu-l cunoaște nici acum pe deputatul Valentin Chepteni (care în iunie 2010 a sesizat CC cu privire la controlul constituționalității unor articole din legile Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției și Legea cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului) și nu-l cunoștea pe atunci nici pe Veaceslav Platon.
Alexandr Stoianoglo mai spune că necesitatea adoptării (în martie 2010) a proiectului de lege cu privire la taxa de stat cu modificările de rigoare, înaintat de Alexandru Tănase, a fost argumentată de alianța de la guvernare ca fiind o înlesnire pentru agenții economici afectați de blocajul economic impus de Rusia și au fost nevoite să se adreseze instanțelor judecătorești.
 
În ceea ce ține de proiectul de lege privind completarea art. 14 din Legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și se referea la procedura de suspendare a tranzacțiilor suspecte, înregistrat de deputatul V. Guma, Stoianoglo spune că nu era de competența Comisiei sale, respectiv, nu a sesizat vreun pericol ce viza securitatea națională.
Nici proiectul cu privire la Codul de Executare, înregistrat de Ministerul Justiției, unde printr-o altă serie de propuneri a fost extinsă competența teritorială a executorilor judecătorești pe teritoriul țării, nu a fost de competența Comisiei sale, susține Alexandr Stoianoglo, ci de cea a Comisiei juridice, numiri și imunități. Nu îi este cunoscut nici motivul pentru care în iulie 2014 Guvernul Leancă își asuma răspunderea pe o serie de legi și nici dacă au mai avut loc tranzacții suspecte în baza deciziilor de judecată până în anul 2009.
Inga Grigoriu califică răspunsurile actualului procuror general drept răspunsuri care „încă o dată accentuează perpetuarea stării de impunitate și lipsa de responsabilitate în fața cetățenilor” și comunică că acestea vor fi atașate la raportul Comisiei „LAUNDROMAT” cu precizările de rigoare.

DOC | Cum a răspuns Alexandr Stoianoglo la întrebările Comisiei de anchetă privind „laundromatul rusesc”

DOC | Cum a răspuns Alexandr Stoianoglo la întrebările Comisiei de anchetă privind „laundromatul rusesc”

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău