Doar pentru 17% din obiectele industriale periculoase sunt emise polițe de asigurare

  • 06 Noiembrie 2020 14:08
Doar pentru 17% din obiectele industriale periculoase sunt emise polițe de asigurare

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 4700 de obiecte industriale periculoase funcționale, cum ar fi lifturi, mașini industriale, utilaje de la benzinării etc. Cele opt companii de asigurări din țară au emis polițe de asigurare doar pentru 17% din acestea.

Iar anul trecut, despăgubiri în urma incidentelor cu implicarea obiectelor industriale periculoase au fost solicitate de doi reclamanți, suma cumulată a despăgubirilor fiind de circa 1000 de dolari. Sunt datele asiguratorilor din Moldova, care au participat în cadrul unui sondaj organizat cu suportul Proiectului finanțat de USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova, transmite IPN.

Potrivit legislației în vigoare, mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește în baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase. Companiile de asigurări se conduc după propriile criterii de stabilire a riscului. Se întâmplă pentru că în Moldova nu există nicio normă care să clasifice obiectele industriale periculoase în funcție de amploarea pagubelor ce le pot provoca, precizează un comunicat de presă al Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul. Normele legale nu stabilesc nici natura daunelor care trebuie să fie acoperite de asigurare – adică ce fel de leziuni provocate de un obiect industrial periculos trebuie să fie despăgubite și care este suma pentru gravitatea fiecărei leziuni.

Consiliul Economic precizează că, în 2018, Parlamentul a votat o lege prin care se reglementa în mod expres mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii în caz de avariere la obiectul industrial periculos, a cărei mărime, în dependență de categoria de pericol a obiectelor industriale periculoase, varia de la suma de 5 la 100 de milioane de lei. Atunci comunitatea de afaceri a menționat că noile prevederi vor ruina în special întreprinderile mici și mijlocii, care nu vor putea achita despăgubirile uriașe, pentru că stabilirea prin lege a unei mărimi fixe a sumei asigurării mărește până la 100 de ori mărimea primei de asigurări. Un an mai târziu, legiuitorul revine la vechile norme cu condiția că se va elabora un cadru normativ care să vină cu o soluție în acest domeniu.

Secretariatul Consiliului Economic și Ministerul Economie și Infrastructurii au apelat și la expertiza internațională în acest sens, conectând la acest proces experții proiectului USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova. În urma discuțiilor pe care le-au avut cu toate părțile acestui proces, experții urmează să elaboreze un set de propuneri care vor fi dezbătute în cadrul Consiliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău