Doar patru din zece chișinăuieni știu cum să se debaraseze corect de e-Deșeuri

  • 17 Iunie 2020 16:43
Doar patru din zece chișinăuieni știu cum să se debaraseze corect de e-Deșeuri

37% din locuitorii municipiului Chișinău își schimbă telefonul mobil la fiecare doi ani, iar fiecare a doua persoană – o dată la cel mult cinci ani. Opt din 10 chișinăuieni sunt conștienți de impactul negativ pentru sănătate și mediu a debarasării incorecte de deșeuri electrice și electronice (e-Deșeuri). Cu toate acestea, 56% din chișinăuieni fie păstrează aceste dispozitive pe termen lung în gospodărie, fie le aruncă la gunoi de rând cu alte deșeuri, arată datele unui studiu elaborat de Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, transmite IPN.

Astfel, în topul echipamentelor electrice și electronice utilizate în gospodăriile din Chișinău se clasează: telefoanele mobile (91%), frigiderele (90%) și mașinile de spălat (85%), în timp ce persoanele juridice valorifică mai intens calculatoarele (93%), imprimantele (81%), telefoanele mobile (74%), telefoanele fixe (69%) și aparatele de aer condiționat (67%). Dacă telefonul mobil este echipamentul cu cea mai scurtă perioadă de utilizare, la polul opus este telefonul fix, care poate fi folosit și un deceniu. În ceea ce privește nivelul de conștientizare privind impactul e-Deșeurilor, 80% din persoanele fizice și 82% din cele juridice știu că acestea sunt periculoase și conțin substanțe chimice.

Studiul mai arată că doar 44% din respondenți aruncă aceste deșeuri în tomberoane specializate. 52% din persoanele juridice gestionează corect e-Deșeurile, iar 43% respondenți persoane juridice care nu se conformează regulilor de debarasare. Atât în cazul persoanelor fizice, cât și a celor juridice, 2/3 dintre respondenți și-au manifestat disponibilitatea de a achita o taxă pentru evacuarea e-Deșeurilor.

Întrebați care sunt obstacolele în procesul de colectare a deșeurilor electrice și electronice, participanții la sondaj menționează în special informarea insuficientă cu privire la colectarea și reciclarea acestora (73% din persoane fizice și 71% din persoane juridice), precum și infrastructura insuficientă cu privire la colectarea e-Deșeurilor (71% și, respectiv, 66%).

Doar în municipiul Chișinău au fost instalate 80 de tomberoane de dimensiuni medii în incinta instituțiilor din sectorul public, privat și mediul academic și alte 8 tomberoane mari pentru exterior, 7 dintre acestea fiind plasate pe teritoriul stațiilor de alimentare BEMOL și unul în cadrul companiei Riolit Sistem.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău