Doar când vor fi îndeplinite toate condiționalitățile vor veni și banii. Oficial european, despre ajutorul macrofinanciar din partea UE

  • 06 Aprilie 2018 09:30
Doar când vor fi îndeplinite toate condiționalitățile vor veni și banii. Oficial european, despre ajutorul macrofinanciar din partea UE

Livrarea primei tranșe a ajutorului macrofinanciar din partea Uniunii Europene nu este posibilă fără îndeplinirea condiționalităților de către Republica Moldova. Pentru prima tranșă există zece condiționalități, trei-patru dintre care nu sunt încă îndeplinite. Declarația a fost făcută de președintele delegației Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureșan, care se află zilele acestea la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit oficialului european, doar când vor fi îndeplinite toate condiționalitățile vor veni și banii, același mecanism urmând a fi aplicat și pentru următoarele tranșe. 

Directorul Institutului de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, consideră însă că prima tranșă a asistenței macrofinanciare, cel mai probabil, va fi obținută de Republica Moldova. În același timp, Iulian Groza consideră că pentru autorități va fi mai complicat să realizeze condițiile, inclusiv să asigure un climat de respectare a condiționalităților politice, odată cu apropierea de alegerile parlamentare. 

În perioada 3-6 aprilie, în Moldova se află o delegație a Parlamentului European din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, constituită din 13 eurodeputați. Parlamentarii europeni evaluează nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și monitorizează eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE de către Guvernul Republicii Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău