Doar 104 unități de transport interurban s-au încadrat în categoria superioară de confort
-
03 Februarie 2021 10:32
Procesul de încadrare în categorii de confort a unităților de transport interurban, lansat anul trecut, urma să se încheie pe 1 octombrie. Din cauza pandemiei, acest termen a fost extins până pe 1 decembrie. Chiar și așa, nu toate unitățile de transport au fost supuse evaluării. Însă, din cele peste două mii de unități testate, doar puțin peste o sută – s-au încadrat în clasa superioară de confort.
Contactat de IPN, Iurie Gulca, responsabil în cadrul Agenției Naționale Transport Auto, a declarat că, potrivit graficelor de încadrare pe categorie de transport, prezentate de operatori, urmau să fie evaluate 2 657 de unități. Pe parcursul anului, au fost supuse testărilor 2 074 de unități de transport. Nu au fost validate 18, pentru că nu au corespuns cerințelor tehnice. În aceste cazuri, au fost emise prescripții pentru înlăturarea neajunsurilor, urmând o evaluare repetată.
Din 2 056 de unități de transport validate, categoriei întâi de confort corespund 104 unități de transport, iar altele 1 475 – corespund categoriei a doua. Până acum, de la ANTA au fost recepționate 1 579 de certificate, iar restul sunt la Agenție și urmează a fi ridicate. În lipsa certificatelor de încadrare în clasa de confort, microbuzul sau autobuzul nu este admis să efectueze curse.
Încadrarea unităților de transport în categorii de confort a fost una dintre condițiile pentru majorarea tarifelor la călătoriile interurbane din 1 ianuarie 2020 – cu 12 bani per kilometru (până la 60 de bani/km), iar pentru categoriile superconfort – cu 22 de bani per kilometru (până la 70 de bani/km).
Conform datelor din Registrul operatorilor de transport rutier, sunt înregistrate 6095 autobuze, dintre care circa 3200 sunt antrenate la deservirea rutelor incluse în programele de transport rutier în trafic interraional și raional.