Dmitrii Rogozin - așteptat azi la Chișinău cu .... „proteste și sare” (Revista presei)

  • 28 Iulie 2017 09:37
Dmitrii Rogozin - așteptat azi la Chișinău cu .... „proteste și sare” (Revista presei)

Revista presei din 28 iulie 2017

Oameni vechi la funcţii noi în concursuri cu un singur candidat, titrează Ziarul de Gardă. Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat, în şedinţa de miercuri, 19 iulie 2017, 13 şefi de direcţii şi secţii importante din cadrul Procuraturii Generale. Toate aceste 13 concursuri au avut la bază un numitor comun: s-au desfăşurat cu câte un singur candidat. Iniţial, în competiţie s-au înscris câte doi candidaţi, însă aceştia s-au retras cu câteva zile înainte de audierile din faţa membrilor CSP, lăsându-le cale liberă „concurenţilor” spre victorie, menționează ZDG. În luna iunie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat concurs pentru 13 funcţii vacante de procuror-şef în mai multe subdiviziuni din cadrul Procuraturii Generale Conform noii legi a Procuraturii, toţi procurorii care-şi doreau să ajungă în aceste funcţii urma să fie înscrişi într-un Registru, iar ulterior, evaluaţi de Colegiul pentru selecţia şi cariera procurorilor. În final, pentru 13 funcţii vacante s-au înscris 15 acuzatori de stat. Doi însă s-au retras pe parcurs, astfel încât pentru cele 13 funcţii au candidat, până la urmă, doar 13 procurori, care au şi câştigat concursurile, remarcă ZDG.

Invitatul lui Dodon, Dmitrii Rogozin - așteptat azi la Chișinău cu .... „proteste și sare”, titrează deschide.md. Aterizarea avionului cu care vine la Chișinău, este programată pentru ora 14:00. Oficialul rus nu va fi întâmpinat cu „pâine și sare” așa cum obișnuiește tradiția, ci cu ... „proteste și sare”. Combatanții de la Nistru, dar și mișcările unioniste au anunțat pentru astăzi, la ora 12:00, un protest la aeroport, prin care vor încerca să nu-i permită lui Rogozin intrarea în ţară. Totodată, ei au spus că astfel vor să dea un cartonaș roşu președintelui pro-rus Igor Dodon. Ei îl consideră pe vicepremierul rus „mercenar" şi au spus că nu mai poate fi tolerat comportamentul lui batjocoritor şi declarațiile amenințătoare la adresa Republicii Moldova.

Un deputat rus, expulzat de la Chişinău pentru intenţia de a participa la manifestaţii la Tiraspol, anunță Adevărul. Deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă. Parlamentarul rus se îndrepta spre Tiraspol, acolo unde intenţiona să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii. Adevărul menționează că acest eveniment nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Și Ziarul Național scrie că deputatul rus, Pavel Şperov, din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski, şi mai mulți artişti ruși care mergeau la manifestațiile din stânga Nistrului dedicate celor 25 de ani ai misiunii de pacificare au fost întorși din drum. Aceștia au fost opriți pe Aeroportul Internațional Chișinău și trimiși acasă, pentru că nu au putut justifica scopul vizitei lor în R.Moldova. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care urmează să sosească astăzi la Chișinău, a publicat un mesaj al unui artist din grupul celor interziși, care povestește că au fost ținuți trei ore într-o încăpere de la Aeroport. „Noi am vrut să cântăm pentru oameni, dar nu ne-au lăsat”, scrie artistul, care anunță că Ambasada Rusiei la Chișinău i-a solicitat lui Rogozin să intervină în acest caz. În acest weekend, la Tighina vor fi organizate manifestații dedicate celor 25 de ani ai misiunii de pacificare.

Ziaristul Petru Bogatu făcând referire la un articol de pe portalul rus newsru.com, remarcă faptul că din cei 98 de miliardari în dolari ai Rusiei, peste 60, circa două treimi, sunt prietenii lui Putin din copilărie, rudele lui sau camarazii cei mai apropiați din KGB? Majoritatea dintre ei, până a deveni Putin viceprimar la Sankt-Petersburg, erau niște coate-goale. Igor Secin, actualul președinte al monopolului Rosnefti, bunăoară, fusese asistent la universitate cu un salariu mizerabil. Boris Rotenberg a fost antrenor de sambo. Este proverbial cazul violoncelistului Raldughin care, potrivit investigației Panama Papers, are o avere de 4 miliarde de dolari. Recent s-a constatat că și lectorul universitar V. Litvinenko, care a coordonat teza de doctor a lui Putin, este și el miliardar. În treacăt fie spus, teza s-a dovedit a fi un plagiat ordinar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Mar
21 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3940 -0.0430
USD 16.6852 0.0219
RON 4.1634 -0.0082
UAH 0.6360 0.0007
RUB 0.2679 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău