Dmitrii Rogozin - așteptat azi la Chișinău cu .... „proteste și sare” (Revista presei)

  • 28 Iulie 2017 09:37
Dmitrii Rogozin - așteptat azi la Chișinău cu .... „proteste și sare” (Revista presei)

Revista presei din 28 iulie 2017

Oameni vechi la funcții noi în concursuri cu un singur candidat, titrează Ziarul de Gardă. Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat, în ședința de miercuri, 19 iulie 2017, 13 șefi de direcții și secții importante din cadrul Procuraturii Generale. Toate aceste 13 concursuri au avut la bază un numitor comun: s-au desfășurat cu câte un singur candidat. Inițial, în competiție s-au înscris câte doi candidați, însă aceștia s-au retras cu câteva zile înainte de audierile din fața membrilor CSP, lăsându-le cale liberă „concurenților” spre victorie, menționează ZDG. În luna iunie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru 13 funcții vacante de procuror-șef în mai multe subdiviziuni din cadrul Procuraturii Generale Conform noii legi a Procuraturii, toți procurorii care-și doreau să ajungă în aceste funcții urma să fie înscriși într-un Registru, iar ulterior, evaluați de Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor. În final, pentru 13 funcții vacante s-au înscris 15 acuzatori de stat. Doi însă s-au retras pe parcurs, astfel încât pentru cele 13 funcții au candidat, până la urmă, doar 13 procurori, care au și câștigat concursurile, remarcă ZDG.

Invitatul lui Dodon, Dmitrii Rogozin - așteptat azi la Chișinău cu .... „proteste și sare”, titrează deschide.md. Aterizarea avionului cu care vine la Chișinău, este programată pentru ora 14:00. Oficialul rus nu va fi întâmpinat cu „pâine și sare” așa cum obișnuiește tradiția, ci cu ... „proteste și sare”. Combatanții de la Nistru, dar și mișcările unioniste au anunțat pentru astăzi, la ora 12:00, un protest la aeroport, prin care vor încerca să nu-i permită lui Rogozin intrarea în țară. Totodată, ei au spus că astfel vor să dea un cartonaș roșu președintelui pro-rus Igor Dodon. Ei îl consideră pe vicepremierul rus „mercenar" și au spus că nu mai poate fi tolerat comportamentul lui batjocoritor și declarațiile amenințătoare la adresa Republicii Moldova.

Un deputat rus, expulzat de la Chișinău pentru intenția de a participa la manifestații la Tiraspol, anunță Adevărul. Deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Șperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat pașaportul său diplomatic, autoritățile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internațional Chișinău și l-au trimis înapoi în Federația Rusă cu prima cursă. Parlamentarul rus se îndrepta spre Tiraspol, acolo unde intenționa să participe la manifestațiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii. Adevărul menționează că acest eveniment nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chișinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin, dar și pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruși să se abțină de la participarea la acțiunile din Transnistria.

Și Ziarul Național scrie că deputatul rus, Pavel Șperov, din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski, și mai mulți artiști ruși care mergeau la manifestațiile din stânga Nistrului dedicate celor 25 de ani ai misiunii de pacificare au fost întorși din drum. Aceștia au fost opriți pe Aeroportul Internațional Chișinău și trimiși acasă, pentru că nu au putut justifica scopul vizitei lor în R.Moldova. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care urmează să sosească astăzi la Chișinău, a publicat un mesaj al unui artist din grupul celor interziși, care povestește că au fost ținuți trei ore într-o încăpere de la Aeroport. „Noi am vrut să cântăm pentru oameni, dar nu ne-au lăsat”, scrie artistul, care anunță că Ambasada Rusiei la Chișinău i-a solicitat lui Rogozin să intervină în acest caz. În acest weekend, la Tighina vor fi organizate manifestații dedicate celor 25 de ani ai misiunii de pacificare.

Ziaristul Petru Bogatu făcând referire la un articol de pe portalul rus newsru.com, remarcă faptul că din cei 98 de miliardari în dolari ai Rusiei, peste 60, circa două treimi, sunt prietenii lui Putin din copilărie, rudele lui sau camarazii cei mai apropiați din KGB? Majoritatea dintre ei, până a deveni Putin viceprimar la Sankt-Petersburg, erau niște coate-goale. Igor Secin, actualul președinte al monopolului Rosnefti, bunăoară, fusese asistent la universitate cu un salariu mizerabil. Boris Rotenberg a fost antrenor de sambo. Este proverbial cazul violoncelistului Raldughin care, potrivit investigației Panama Papers, are o avere de 4 miliarde de dolari. Recent s-a constatat că și lectorul universitar V. Litvinenko, care a coordonat teza de doctor a lui Putin, este și el miliardar. În treacăt fie spus, teza s-a dovedit a fi un plagiat ordinar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău