Djokovic susține că a fost depistat cu COVID pe 16 decembrie 2021. În aceeași zi, el participa fără mască la un eveniment în cinstea sa

  • 08 Ianuarie 2022 16:10
Djokovic susține că a fost depistat cu COVID pe 16 decembrie 2021. În aceeași zi, el participa fără mască la un eveniment în cinstea sa

Novak Djokovic vrea să convingă justiția australiană că nu trebuia să se vaccineze ca să poată intra în Australia pentru că fusese recent bolnav de COVID, iar acest lucru îl excepta de la vaccinare. El a depus documente în acest sens, care atestă că a fost confirmat pozitiv cu COVID la finele anului trecut și că între timp s-a vindecat. În paralel, pe conturile lui de socializare, Novak Djokovic apare ca principal invitat la un eveniment public desfășurat la interior, unde a interacționat cu oameni și nimeni nu purta mască. Evenimentul a avut loc în ziua în care a fost depistat pozitiv, normează DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate. justiția australiană a publicat documentele depuse la instanță de avocații lui Novak Djokovic, cu ajutorul cărora vor încerca să convingă judecătorul să-i permită tenismanului intrarea în țară și participarea la Australian Open. Potrivit BBC, jucătorul a primit derogare medicală de vaccinare de la două comisii medicale independente angajate de Federația australiană de Tenis și de statul Victoria, în a cărui capitală, Melbourne, se desfășoară turneul.

În expunerea făcută, avocații arată că au depus documente din care rezultă că jucătorul sârb a fost depistat pozitiv cu COVID pe 16 decembrie 2021 și că după 14 zile nu mai prezenta febră sau simptome respiratorii, ceea ce înseamnă că s-a vindecat. Documentul care atestă testarea pozitivă a lui Djokovic a fost emis de Institutul de Sănătate Publică din Serbia, potrivit avocaților.

djokovic test covid
Avocații lui Djokovic arată că sportivul a fost testat pozitiv pe 16 decembrie 2021, având dovada Institutului de Sănătate Publică din Serbia. Sursă foto: captură fcfcoa.gov.au

În continuare, apărătorii jucătorului susțin că acest lucru îl exceptează de la efectuarea vaccinării, potrivit regulilor stabilite de autoritățile australiene. Mai mult, jucătorul a primit aprobări scrise de la organizatorii turneului că este exceptat de la dovada vaccinării.

Pe lângă aceste argumente, avocații mai susțin că jucătorului i s-a încălcat dreptul de a-și susține corect cauza, pentru că decizia prin care i-a fost anulată viza de intrare în Australia a fost emisă și comunicată cu circa o oră mai devreme decât ora care îi fusese comunicată, ceea ce l-ar fi împiedicat să se consulte cu apărătorii săi și să aducă noi dovezi în sprijinul său.

Judecătorii urmează să stabilească luni dacă viza de intrare în țară i-a fost anulată corect sau nu.

Djokovic, fără mască la un eveniment public în ziua în care a fost confirmat pozitiv

În paralel cu desfășurarea bătăliei juridice dintre tenisman și autoritățile australiene, mai trebuie remarcat un lucru. Exact în ziua în care - potrivit propriilor susțineri - a fost depistat pozitiv cu COVID de către Institutul de Sănătate Publică din Serbia (16 decembrie 2021), Novak Djokovic a participat la un eveniment public, al cărui principal invitat a fost chiar el: Serviciul Național de Poștă din Serbia a emis un timbru în onoarea jucătorului, care a participat la lansarea colecției filatelice.

Djokovic a postat pe rețelele sociale mai multe poze de la eveniment, care a avut loc într-un spațiu interior. Djokovic apare dând mâna cu oficialii poștei sârbe, vizitând muzeul instituției și semnând în cartea de onoare și nimeni din încăpere nu poartă mască. 

„Este o onoare să am propriul meu timbru sârbesc. Îi mulțumesc generoasei mele țări pentru acest cadou unic”, a scris el alături de pozele de la eveniment.

Deși postarea a fost făcută pe 17 decembrie 2021 (foto dedesubt), evenimentul a avut loc pe 16 decembrie 2021, după cum se arată într-un comunicat de pe site-ul Poștei din Serbia.

De altfel, și Poșta din Serbia a postat pe rețelele sociale imagini și filmări de la eveniment tot a doua zi, pe 17 decembrie, la fel ca Novak Djokovic. 

novak djokovic 17 dec
Novak Djokovic pe 16 decembrie 2021, în ziua în care a fost confirmat pozitiv, participa un eveniment public. Foto: Facebook

Novak Djokovic (34 ani) s-a deplasat la Melbourne pentru Australian Open, primul turneu de Mare Șlem al sezonului, programat în perioada 17-30 ianuarie, pe care l-a câștigat de nouă ori în cariera sa (un record), după ce a primit de la organizatori o derogare medicală de la vaccinarea împotriva Covid-19, obligatorie pentru toate persoanele care intră în Australia.

Decizia Federației australiene de Tenis de a-i acorda „derogare medicală” lui Novak Djokovic, numărul 1 mondial, pentru a putea juca la Australian Open, primul Grand Slam al anului, a stârnit furie în Australia, una dintre țările care au impus cele mai drastice restricții cetățenilor săi în timpul pandemiei.

Guvernul Australiei a anulat însă viza de intrare a tenismanului, un judecător urmând să se pronunțe luni asupra valabilității acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău