DizABILITY Social Economic Fest, un târg organizat de persoanele cu dizabilități, se desfășoară la Chișinău

  • 15 Septembrie 2018 15:15
DizABILITY Social Economic Fest, un târg organizat de persoanele cu dizabilități, se desfășoară la Chișinău

Persoane cu dizabilități și-au expus lucrările create manual în scuarul Palatului Național „Nicolae Sulac”, la Târgul DizABILITY Social Economic Fest, organizat astăzi, 15 septembrie, transmite IPN.

Irina Revin, președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități, care a organizat evenimentul, spune că acesta are loc în premieră și vine să demonstreze abilitățile persoanelor cu dizabilități. „Vrem să spargem stereotipurile și să arătăm că sunt persoane care au ce spune și arăta societății, pot activ contribui la dezvoltarea economică, socială și politică a țării”.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, evenimentul este unul de promovare a antreprenorialului în rândurile persoanelor cu dizabilități, iar ministerul încurajează astfel de activități. Legislația ce ține de ocuparea forței de muncă a fost modificată, incluzând măsuri active pentru încadrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii. Pentru prima data în Moldova vor fi subvenționați din bugetul de stat agenții economici care vor crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Victoria Boțan, specialistă în relații cu publicul la Asociația „Motivație”, spune că oamenii care au venit cu lucrările lor la acest târg merită să fie promovați. Numărul patronilor deschiși să ia la muncă persoane cu dizabilități crește, iar autoritățile ar trebui să îi încurajeze și mai mult.

Adriana Luca a venit la târg cu mai multe tablouri ale sale. Tânăra spune că a ales să participe la eveniment pentru că acesta promovează diplomația culturală și talentele.

Tatiana Bezerdic propune articole împletite și croșetate. Timpul de confecționare a unei fiecărei lucrări depinde de complexitate, model sau formă. Dacă o pălărie îi ia o zi întreagă, atunci elasticele pentru păr le face în 10-20 de minute.

Irina Hâncu, o cumpătătoare, educă și ea un copil cu dizabilități și spune că este foarte important să fie susținuți cei care au unele abilități limitate. Așa sunt ajutați să obțină succese.

„Ei vor să promoveze o idee frumoasă și toți oamenii care vor să facă o faptă bună pot veni aici”, spune Olga Caraman, o altă vizitatoare a târgului.

La DizABILITY Social Economic Fest pot fi procurate bijuterii, haine, accesorii și alte articole, toate hande made.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău