Distrugerea barajului Kahovka de către ruși ar încetini cu doar două săptămâni avansul Ucrainei în Herson, dar ar afecta alimentarea cu apă a Crimeei

  • 24 Octombrie 2022 17:37
Distrugerea barajului Kahovka de către ruși ar încetini cu doar două săptămâni avansul Ucrainei în Herson, dar ar afecta alimentarea cu apă a Crimeei

Rusia va încetini avansul trupelor ucrainene în sud cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, însă o astfel de decizie ar inunda teritoriul ocupat de Moscova și ar afecta un canal de apă vital pentru Crimeea anexată, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kiril Budanov, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Oficialul ucrainean a făcut aceste declarații într-un interviu publicat luni de Ukrainska Pravda după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia a minat barajul hidroelectric de pe fluviul Nipru și se pregătește să îl distrugă.

Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a declarat că barajul hidrocentralei Kahovka a fost minat doar parțial de Rusia și că distrugerea sa completă ar necesita multe tone de explozibili.

O astfel de acțiune ar crea o catastrofă de mediu și ar provoca noi probleme Rusiei, ale cărei forțe ar trebui să se retragă către Crimeea, a mai spus el.

"Se vor confrunta cu o inundare totală a zonelor (ocupate de ruși) pe malul stâng al Hersonului. Ei vor pierde chiar și teoretic posibilitatea de alimentare cu apă prin Canalul Crimeii de Nord către Crimeea...", a mai spus el.

"Desigur, ne-ar complica avansul pentru o anumită perioadă de timp. Și aceasta, apropo, nu este o perioadă foarte lungă de timp, în jur de aproximativ două săptămâni", a mai spus Budanov.

Ucraina a blocat alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea prin Canalul Crimeii de Nord după ce Rusia a ocupat peninsula în 2014. După ce forțele ruse au capturat noi zone din sudul Ucrainei în acest an, ele au restabilit alimentarea cu apă prin acest canal.

Potrivit lui Budanov, distrugerea barajului "va nărui, de asemenea, posibilitatea existenței centralei nucleare de la Zaporojie că această facilitate este indisolubil legată de baraj".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău