Distrugătorul american USS Ross intră în Marea Neagră pentru exercițiul Sea Breeze 2021

  • 26 Iunie 2021 14:17
Distrugătorul american USS Ross intră în Marea Neagră pentru exercițiul Sea Breeze 2021

Distrugătorul american din clasa Arleigh Burke, USS Laboon (DDG 58), a traversat, pe 25 iunie, strâmtoarea Bosfor spre sud, încheind operațiunile în Marea Neagră, a informat Flota a șasea a SUA, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, pe de altă parte, o altă navă din aceeași clasă, USS Ross (DDG 71) va intra, pe 26 iunie, în apele Mării Negre, pentru a participa la cea de-a 21-a ediție a exercițiului multinațional Sea Breeze. În prezent, distrugătorul Ross se află în Marea Mediterană, după ce a plecat de la Baza de Sprijin Naval Souda Bay din Insula Creta, Grecia.

USS Laboon a intrat în Marea Neagră pe 11 iunie 2021, pentru a desfășura, împreună cu aliații și partenerii NATO, operații de prezență maritimă în sprijinul securității și stabilității în regiune.

În cadrul activităților din acvatoriul Mării Negre, USS Laboon a participat la o serie de exerciții de tip  (PASSEX) cu distrugătorul HMS Defender (D 36) al Marinei Regale britanice, fregata De Zeven Provincien (FF805) a Marinei Regale olandeze, fregata ROS Mărășești (F 111) a Forțelor Navale române și fregata TCG Yildirim (F 243) a Forțelor Navale turcești.

În perioada 18-20 iunie, distrugătorul Laboon, a efectuat o vizită de trei zile în portul Constanța, România.

Începând cu 28 iunie și până pe 10 iulie, în Marea Neagră se va desfășura exercițiul naval Sea Breeze, care va avea cea mai mare participare de la debutul său în 1997, cu aproximativ 30 de state de pe șase continente. Exercițiul se va axa pe mai multe tipuri de operații, inclusiv război amfibiu, operații la sol, scufundări, interdicție maritimă, apărare antiaeriană, operații speciale integrate, luptă antisubmarin și operații de căutare-salvare.

Marina SUA trimite, în mod obișnuit, nave în Marea Neagră, în conformitate cu Convenția de la Montreux și dreptul internațional în scopul desfășurării de activități comune cu aliații și partenerii NATO (Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina), menținerii stabilității și prosperității în regiune și descurajării actorilor agresivi, care caută destabilizarea pentru propriul lor câștig, se menționează în comunicatul de presă al Flotei a șasea americane.

Conform Convenției de la Montreux, distrugătorul american USS Laboon putea să rămână în Marea Neagră maxim 21 de zile, adică până pe 1 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău