Disputa comercială UE-SUA | Comisia Europeană a publicat o listă preliminară de produse americane care ar putea fi vizate de tarife vamale suplimentare

  • 17 Aprilie 16:03
Disputa comercială UE-SUA | Comisia Europeană a publicat o listă preliminară de produse americane care ar putea fi vizate de tarife vamale suplimentare

Comisia Europeană a dat miercuri publicităţii o listă preliminară de produse americane care ar putea fi vizate de tarife vamale suplimentare, în contextul disputelor comerciale dintre Bruxelles şi Washington pe teme subvenţiilor acordate constructorilor de avioane Airbus şi Boeing, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Lista publicată de Executivul comunitar acoperă o gamă largă de produse de la console de jocuri video şi până la produse alimentare precum fructe, peşte sau ketchup. Tarifele vamale suplimentare ar urma să se aplice unor importuri în valoare de aproximativ 12 miliarde dolari. Este vorba de o sumă echivalentă cu valoarea estimată a subvenţiilor ilegale acordate de autorităţile americane constructorului de avioane Boeing, aşa cum a decis Organizaţia Mondială a Comerţului.

Săptămâna trecută, autorităţile americane au publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenţii legale acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse se află atât aeronave comerciale sau subansamble ale acestora cât şi produse lactate şi vinuri.

"Nu vrem o situaţie de tip dinte pentru dinte. Deşi trebuie să fim gata cu contramăsuri în cazul în care nu există o soluţie, cred în continuare că dialogul ar trebui să aibă întâietate", a declarat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

Lista publicată de Executivul comunitar urmează să facă obiectul unei consultări publice până la data de 31 mai iar ulterior OMC va decide ce contramăsuri sunt adecvate.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

Această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
21,72 °C
câțiva nori
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
20 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău