Disney își celebrează centenarul reunindu-și toți eroii într-un scurtmetraj / VIDEO

  • 16 Octombrie 2023 11:41
Disney își celebrează centenarul reunindu-și toți eroii într-un scurtmetraj / VIDEO

De la Mickey Mouse la Elsa și Căpitanul Hook, peste 500 de eroi Disney revin la viață într-un scurtmetraj realizat sub forma unei scrisori de dragoste adresate celebrului studio de animație din Statele Unite, care își celebrează centenarul luni într-o perioadă marcată de turbulențe, informează AFP, citat de Agerpres.

Intitulat "Once Upon a Studio", acest scurtmetraj amuzant și emoționant cu o durată de nouă minute și care combină imagini digitale, desene realizate manual și filmări live-action completează catalogul platformei de streaming Disney+, la patru luni după ce a fost aclamat la Festivalul Internațional al Filmului de Animație de la Annecy.

Rezultat al unei munci de doi ani, pelicula prezintă 543 de personaje, provenite din 85 de lungmetraje și scurtmetraje, care ies din afișele expuse pe coridoarele sediului general al studioului american, unde se reunesc pentru o fotografie de familie după plecarea angajaților.

"E ca și cum ați asambla cel mai mare puzzle din viața voastră", a rezumat pentru AFP Trent Correy, coregizor al acestei realizări artistice și tehnologice, la care au participat peste 100 de persoane, precum și foști animatori și 40 de actori care au revenit special pentru această ocazie.

"Am dorit ca toate personajele să se reunească și să aibă exact aceeași voce ca în filmele lor de origine", a adăugat coregizorul Dan Abraham, care s-a bazat și pe o înregistrare inedită cu Robin Williams, interpretul Duhului din filmul "Aladdin", decedat în 2014.

Creion, hârtie

Rezultatul este o întoarcere la zilele de glorie ale animației tradiționale, care a fost definitiv înlocuită de tehnologia 3D în lungmetrajele Disney începând cu "Winnie the Pooh" din 2011.

"Dintre cele 543 de personaje ale filmului, aproximativ 450 sunt desene manuale", realizate cu creion pe hârtie, a precizat desenatorul Eric Goldberg ("Aladdin", "Pocahontas"), care a supervizat secțiunea 2D a filmului.

"Nu am preluat nimic din filmele existente", nici în 3D, nici în 2D, "deci a fost dificil din punct de vedere tehnic", a recunoscut el.

Scurtmetrajul omagiază totodată cei 70 de ani petrecuți în cadrul studioului Disney de animatorul Burny Mattinson, decedat în februarie, precum și pe compozitorul coloanei sonore din "Mary Poppins", Richard Sherman, care, la vârsta de 94 de ani, a reorchestrat cântecul preferat al lui Walt Disney, "Feed the Birds".

"Toată lumea voia să apară în acest proiect!", a declarat Dan Abraham.

Pe lângă concerte și expoziții, grupul Disney, un gigant din industria divertismentului, își înmulțește celebrările ocazionate de centenarul său, al cărui punct culminant va fi marcat prin lansarea în cinematografe, în luna noiembrie, a filmului "Wish", inspirat de pelicule clasice ale studioului american.

Însă lansarea de luni a scurtmetrajului "Once Upon a Studio" coincide cu data la care se consideră că a fost înființată Walt Disney Company.

Speranță

Într-o zi de 16 octombrie, Walt Disney și fratele său, Roy - care au pus bazele companiei Disney Brothers Studios într-un garaj din Hollywood - au semnat un contract de distribuție cu rol hotărâtor pentru seria lor "Alice Comedies", scurtmetraje ce prezentau aventurile unei fetițe, Alice, filmată în live-action, într-o lume animată.

Personajul Mickey Mouse a apărut abia în 1928, ca reacție la controlul deținut de studioul Universal asupra drepturilor predecesorului său, Oswald the Lucky Rabbit, căzut în uitare.

În pofida acestor celebrări, compania californiană, care a achiziționat în secolul al XXI-lea studioul Pixar, franciza cinematografică "Star Wars" și benzile desenate Marvel, traversează o perioadă agitată.

Confruntat cu scăderea numărului de abonați ai platformei Disney+, grupul hollywoodian a suprimat 7.000 de posturi pentru a face economii, în timp ce greva istorică a actorilor de la Hollywood este încă în desfășurare.

Anti-sindicalist înverșunat, acuzat cu regularitate de rasism și misoginism, emblematicul fondator al grupului Disney și-a pierdut o parte din aura de legendă care îl înconjura, chiar dacă unii dintre detractori critică de acum pozițiile progresiste ("woke") ale companiei, care a ales o actriță de culoare pentru a juca rolul principal în remake-ul filmului "Mica Sirenă".

În orice caz, "filmele Disney rezonează cu toată lumea", a declarat Eric Goldberg, subliniind că ele sunt adeseori primele producții pe care copiii le văd la cinematograf. "Personajele și poveștile lor au oferit multă bucurie și speranță (...) și, cu puțină șansă", acest lucru va continua "pentru încă 100 de ani".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău